OffNews.bg

Сливенски роми протестират срещу застрояването на градинка

Ромите от сливенския квартал "Надежда" протестират срещу плановете за застрояване на единствената зелена площ в центъра на квартала, съобщава БНТ.

По-голямата част от терена е продаден преди няколко години, а сега собствениците искат да започнат строеж.

Повече от 20 години площадът в квартал "Надежда" е ползван като сметище. Преди година обаче ромите с помощта на общината са изчистили и озеленили терена. До скандал се стигна след като дошли специалисти и започнали да маркират част от парка, защото бил частна собственост.

"Това е единственото място, което е озеленено на толкова хиляди народ. Едно местенце имаме и те гледат да го разрушат",   каза пред БНТ Портокал Портокалов, един от протестиращите.

Жителите на квартала са категорични, че няма да позволят да бъде разрушено единственото им място за развлечение. Те са готови да стигнат до по-крайни мерки, за да си запазят изградената площадка.

Протестиращите роми откриха подписка в защита на каузата им.

От строителния контрол в общината обещаха да преразгледат всички строителни книжа, като се проследи и собствеността на терена. 

По неофициална информация спорните терени са закупени от общински съветници в предишния мандат и един от жителите на квартала. Тепърва ще се установява доколко сделката е законна.