OffNews.bg

Шефът на Агенцията по лекарствата бави разрешителните на 80 лекарства

80 вида лекарства, заплащани от Здравната каса, не мога да стигнат до пациентите заради постоянното отсъствие от работа на нарочения за уволнение шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата д-р Евелин Благоев.

Това става ясно от сигнал на читател, постъпил в редакцията на OFFNews.

След като стана ясно, че Благоев ще бъде уволнен, той полага всички възможни усилия това да не се състои или да се отложи във времето. В резултат на това той от няколко месеца не се е явявал на работа, като или е в болничен, или е в отпуск, обяснява читателят ни.

По закон директорът на ИАЛ трябва да посочи свой заместник, който да може да подписва необходимите документи в негово отсъствие. Това обаче не е направено.

Последиците от това са, че повече от 80 животоспасяващи лекарства не могат да стигнат до аптеките, тъй като няма кой да подпише разрешение за това. В същото време стотици лекарства чакат да бъде преразгледане разрешението им за употреба. За разрешение чакат и аптеки, в това число и в отдалечени населени места, които не могат да започнат работа без необходимия документ, допълва читателят ни.

От Изпълнителната агенция по лекарствата обясниха, че Евелин Благоев е отсъствал само през септември. Причината за това е заболяване, но Благоев е вече на работа. Поради отсъствието на директора на ИАЛ имаше забавяне в придвижването на специализирания документооборот, като този проблем е решен от 30 септември, уточниха от ИАЛ.

ИАЛ ще положи допълнителни усилия за възобновяване на нормалния ритъм на работа, уверяват от Агенцията.