OffNews.bg

Семерджиев: Без "такса достъп" токът ще поскъпне отново

"Такса достъп“ за производителите на зелена енергия ще остане в сила до покриването на непредвидените средства от производството на зелена енергия от около 280 млн. лв. Ако отпадне, токът ще поскъпне отново догодина. 

Това заяви във вторник председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

"Таксата за достъп до преносните и разпределителни електроенергийни мрежи в страната, решението за което беше взето в средата на септември, се налага заради голямото количество производители на електроенергия от възобновяеми източници", обясни Семерджиев.

Към момента количеството на фотоволтаиците отговаря на това, което трябваше да бъде през 2020 г. В резултат на това енергийната система е много натоварена, което доведе и до въвеждане на „такса достъп“, допълни той. Според него цели 780 мегавата мощности са били подготвени за пускане в експлоатацията, което надвишава драстично прогнозите на Националната електрическа компания (НЕК), Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и ЕРП-тата. 

Таксата дори е по-малка от необходимата за покриването на тези непредвидени разходи, които по предварителните му данни са поне 280 млн. лв. Сумата включвала до 160 млн. непредвидени разходи за НЕК.

Семерджиев подчерта, че проблем имало само при фотоволтаиците, докато при вятърната енергия и ВЕЦ-овете присъединяванията са в рамките на прогнозните стойности.

Той опроверга ВЕИ-инвеститорите, според които парите се прехвърлят за спасяване на НЕК от дълговете за проекти като АЕЦ "Белене" и  "Цанков камък". Според него ставало дума само за покривани разходи, които "трябва да плати този, който ги предизвиква". "Вноските отиват при електроразпределителните дружества и в преносната система, за да се покрият тези разходи", уточни председателят на ДКЕВР. 

„Допълнителните разходи в момента са за сметка на тези, които ги предизвикват. Ако „таксата достъп“ отпадне, от 1 юли догодина пак ще се стигне до поскъпване на тока. Таксата е временна и ще остане в сила до покриването на непредвидените разходи“, каза Семерджиев. 

Цената на електроенергията беше увеличена от 1 юли тази година с 3% над предвидените 10% заради увеличение на добавката за зелена енергия. От регулатора тогава обясниха, че причината е въвеждането в експлоатация на много мощности от зелена енергия. 

Около 150 производители на ВЕИ протестираха в понеделник срещу въвеждането на „такса достъп“.
Според решението на ДКЕВР собствениците на втрогенератори у нас ще заплащат „такса достъп“ от около 10% от доходите си. При собствениците на фотоволтаици сумата ще варира между 20 и 39%.

Протестиращите заявиха, че това решение ще ликвидира зелената енергия на България и поискаха среща с премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, които да гарантират, че таксата ще бъде отменена. 

Те обвиниха председателя на комисията за взетото решение, което по думите им обслужва интересите на „НЕК“, „ЧЕЗ“, „EVN” и „Енерго Про“, Стачкуващите заплашиха да се обърнат към Европейската комисия (ЕК) по обвинение, че решението на ДКЕВР за въвеждането на вноските е незаконно. 

Семерджиев беше категоричен, че заплахите не го тревожат, защото въвеждането на таксата е в съгласие с българското законодателство. "Не се притеснявам", отсече Семерджиев. Според него нямало нужда и от срещи с ВЕИ-инвеститорите, защото "ДКЕВР с никой не преговаря, а само взима решения".  Той призова протестиращите инвеститори в "зеления" ток да се придържат към законодателството, а не да "боравят с неточни данни".