OffNews.bg

Русия иска 1 милиард евро за "Белене"

По неофициални данни отказът от АЕЦ "Белене" може да ни струва повече от един милиард. От „Росатом“ все още не съобщават позицията си по въпроса. Тя ще стане ясна след срещата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев с руския му колега Сергей Шматко.

По-рано стана ясно, че Добрев ще се опита да убеди „Росатом“ да не ни съди за неустойки за отказа на страната от  „Белене“. Руският министър обаче заяви, че ще се настоява на условията от съществуващия договор за строежа на атомната централа.

Според източника на „Комерсант“ решението за изграждане на нов блок в АЕЦ „Козлодуй“ е икономически неизгодно за България. Изграждането на отделен блок ще струва повече от два блока в „Белене“ и ще отнеме от 7 до 12 години. Инфлацията по време на изваждането на разрешителните, от своя страна, може да оскъпи проекта с нови 30-40 %.

„Решението за „Белене“ е по-скоро политическо“ е мнението на ръководителя на независимото издание AtomInfo.ru Александър Уваров. Проектът не е скъп, към него няма и претенции от техническо естество, а прехвърлянето на блока в „Козлодуй“ звучи нереално и ще забави строителството с поне седем години, коментира той. Според него не е изключено след година отново да се заговори за „Белене“, тъй като българското правителство многократно сменя позицията си преди окончателното решение.