OffNews.bg

Родители събират пари за операция на сина си

Родители събират пари за операция за тумор на мозъка на сина си в чужбина, след като Фондът за лечение на деца отказва да финансира лечението на детето.

10-годишният Николай Марков от Добрич е диагностициран с тумор на мозъка преди по-малко от година, съобщи bTV. Единственият шанс на детето е то да бъде оперирано.

Следват две неуспешни операции, извършени от екипа на проф. Бусарски. Направиха и биопсия, която показа, че образуванието е астроцитом 1-2 степен“, обяснява Тони Маркова, майката на Николай.

Детето преминава и през 33 курса лъчетерапия, но се оказва, че няма никаква промяна, допълва майката. Лекари я посъветвали да потърси съдействие от чужди клиники, след като един от най-добрите операционни екипи в страната не е успял.

Родителите на Ники стигат до клиника в Турция, където се съгласяват да го оперират. Необходими са 30 000 долара и затова майката подава документи във Фонда за лечение на деца в чужбина. Оттам обаче отказват, тъй като операцията може да се извърши и в България.

Туморът е голям и трябва да бъде отстранен на части, което може да се направи и в България, обяснява директорът на Фонда Павел Александров.

Семейството на 10-годишния Николай е подало отново документи до Фонда с надежда за различен отговор. При повторен отказ, родителите са решени да събират пари за операция в Турция.

Здравният министър Десислава Атанасова нареди проверка по случая в болница "Св. Анна".