OffNews.bg

Рестарт на дело срещу Лечков

Делото срещу бившия градоначалник на Сливен Йордан Лечков, обвинен за сключени неизгодни сделки за ремонт на старчески дом и детска градина, ще започне отначало.

Причината е, че съдията по делото Анна Димитрова си направи отвод. Мотивите на съдийката от Районния съд в Сливен са, че след първото заседание по делото на 15 октомври 2012 г. съпругът ѝ е започнал работа в община Сливен. Така тя е в конфликт на интереси. 

Според обвинението като кмет Лечков е сключил неизгодни сделки по договор за ремонт на дом за стари хора и на детска градина като е допуснал завишени цени за строително-ремонтните работи, завишен процент на допълнителни и непредвидени строително-ремонтни работи и завишена печалба, като от това е произлязла значителна вреда за община Сливен в общ размер 1 375 156 лева.

Ход на делото бе даден на 15 октомври, като в продължение на два дни бяха изслушани показания на свидетели и делото бе отложено. Днес трябваше да бъдат изслушани свидетели и вещи лица.

През юни ВКС оправда Лечков по обвинението за подкуп и търговия с влияние. Според обвинението той е поискал и приел през 2005 година 5000 лв. от местния бизнесмен Илия Георгиев, като парите е трябвало да бъдат внесени като дарение за общинския футболен клуб “Сливен 2000″. Срещу тази сума Лечков, в качеството си на кмет, обещал на бизнесмена парцел от 150 кв. м.

В момента Лечков има пет дела в ход на различни инстанции и една оправдателна присъда.

В ход срещу Лечков е делото, в което той отговаря за длъжностни престъпления. Лечков наредил на директорката на училище в града да прекрати обществената поръчка и да възложи изпълнението на ремонта на въпросната фирма. Ако бъде доказана вината на бившия сливенски кмет, той може да получи от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба от 3 до 5 хил. лева и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност.