OffNews.bg

Референдумът за АЕЦ - на 27 януари 2013 г.

Президентът Росен Плевнелиев определи 27 януари 2013 г. за дата за провеждане на референдума за АЕЦ "Белене", съобщиха от "Дондуков" 2.

"На основание чл. 98, т. 1 от Конституцията на Република България, Решение на ХLI Народно събрание за произвеждане на национален референдум, прието на 24 октомври 2012 г. президентът Росен Плевнелиев определи 27 януари 2013 година за дата на произвеждане на национален референдум", гласи официалното изявление. 

Въпросът, на който ще трябва да отговарят българите, е: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

Преди седмица парламентът потвърди решението на правната комисия въпросът на референдума да бъде за това дали България да развива ядрена енергетика чрез изграждане на нова ядрена централа, но без конкретния проект за строежа на АЕЦ "Белене".

Въпросът бе подкрепен от 106 депутати - 98 от ГЕРБ и 8 независими. 7 бяха против, а БСП и ДПС не участваха в гласуването.

Инициаторите за провеждането на допитването бе подета от БСП. Те успяха да съберат над 540 хил. редовни подписа за референдум по въпроса: "Да развива ли България ядрена енергетика чрез изграждане на нова атомна мощност на площадката в Белене?", обаче възразиха на окончателната формулировка, която според тях заобикаля волята им.