OffNews.bg

Плевнелиев: Брюксел похвали демокрацията ни

„Брюксел приветства усилията на демократична България за трансформация в рамките на Конституцията и на демократичните процедури и закони“, заяви държавният глава Росен Плевнелиев след среща с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Плевнелиев подчерта, че Брюксел следи много внимателно политическата обстановка в България и изрази надежда протестите да продължат в демократичен дух.

„Ако успеем да преминем през кризата по достоен начин, това ще отекне и в Брюксел“, изтъкна държавният глава.

По думите му през следващите месеци България ще може да бъде сред първите страни, които ще преговарят за Договор за партньорство с ЕК. Плевнелиев обяви, че българската страна вече е изпратила искания по преговорите. Според президента е от изключителна важност България да не изгуби политически баланс въпреки предсрочните парламентарни избори и да формулира ясни цели и приоритети.

„Служебното правителство също ще зададе посоката, включително по отношение на политиката на заетост, подкрепата за малките и средните предприятия, реформите в енергетиката“, обеща Плевнелиев и добави: Европейската комисия е готова да помага, въпросът е много точно да разчетем собствените си приоритети.

Президентът бе категоричен, че страната ни трябва да отстоява ясни позиции в преговорите по Многогодишната финансова рамка след 2014 г., като наблегне на приоритетите образование, иновации и политики за растеж на заетостта.