OffNews.bg

От "Дружба" до метрото - цоп-цоп в калта (видео)

Почти година след като беше открита метростанцията на бул. "Цариградско шосе", която би трябвало да обслужва кв. "Дружба 2", връзката между метрото продължава да е кална пътека.

Метростанцията беше открита предсрочно и тържествено в края на април миналата година от премиера (вече в оставка) Бойко Борисов. Тя обаче се оказа в нищото - пред Интер експо център и хипермаркети, от които хората по традиция пазаруват с автомобили.

Оттогава се чуха много обещания от различни фактори в общината към живеещите в "Дружба 2", но адекватна връзка на квартала с метростанцията все още няма.

Ноември миналата година имаше среща на хората от квартала главния архитект на София Петър Диков в читалището в "Дружба 1" и тогава Диков призна,че "Дружба 2" е ощетена от достъпа до метрото.

Той обяви, че има проект за алея със стълби и тунел. На другия ден на сайта на Дирекция "Архитектура и градоустройство" (ДАГ) беше качен проект за стълбите и алеята. И това беше.

Последните срещи на хора от квартала с общински съветници и хора от администрацията бяха в края на миналата седмица.

Опозицията в общинския съвет - БСП, сините, НДСВ и представителя на ВМРО, ги подкрепят, естествено. От ГЕРБ, които имат мнозинство в Столичния общински съвет (СОС), твърдят, че напълно подкрепят проекта за алея, но засега финансиране няма и няма обещания за такова.

Шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев пък смята, че въобще не е нужна алея за "Дружба 2" до метростанцията в нищото, защото за хората по-удобна била метростанция 20 между "Дружба 1" и "Дружба 2".

Тази спирка на метрото е част от продължението му до летището, което се строи в момента и ще е факт чак 2015 г.

Ето как се стига до метростанцията на бул. "Цариградско шосе":