OffNews.bg

Орешарски обеща на земеделците пари, ако мине актуализацията

Ако актуализацията на бюджета стане факт, земеделските производители ще получат авансово парите от Европейския съюз до Нова година, обяви земеделският министър Димитър Греков след срещата на земеделските производители с него и с премиера Пламен Орешарски. 

Откакто се разбра, че президентът Росен Плевнелиев може да наложи вето на промените в Закона за бюджета, управляващите непрекъснато обясняват, че без актуализацията държавата няма да може да се разплаща с бизнеса, няма да има пари за социални плащания, а от вчера и за земеделските производители.

Следващият транш пък ще бъде платен до февруари, обеща още Греков. Засега той не може да каже какъв процент от парите ще бъдат изплатени тази година.

Премиерът пък е обещал, че ще изпрати нотификация, за да бъдат платени догодина 70 млн. лв. на земеделците за акциза за гориво. Според самите производители сумата би трябвало да е 160-170 млн. лв.

По думите на Греков авансовото плащане няма да става, както тази година с емитиране на заем, а ще се изпратят навреме документите в ЕС, за да преведат преведени част от парите до Нова година.

В противен случай те се прехвърлят за следващата каленадрна година, уточни земеделският министър. Той обясни, че началото на стопанската година започва през септември и е добре парите да се получават в същата стопанска година. 

На срещата на "Дондуков" 1 не присъства финансовият министър Петър Чобанов.

Ангел Вукодинов от земеделските производители напомни, че те получават парите си от ЕС и за тази година те са били преведени от Евросъюза и с нищо не ощетяват бюджета на страната.