OffNews.bg

Опозицията избухна срещу Цветанов

Опозицията избухна срещу Цветан Цветанов след острото му изказване, в което поименно обвини сини, червени лидери и ДПС в злоупотреби и връзки с престъпни лица.

След изказването на Цветанов парламентарният шеф Цецка Цачева даде думата на всеки от поименно споменатите от Цветанов.

Пръв говори червеният лидер Сергей Станишев.

"Отива си най-лъжливото правителство, което с оставката си се опитва „да се изсули като мокра връв” от отговорността си. Това правителство е правителство на монопола, превърнало Народното събрание в „гумен печат, който подпечатва всяко решение, взето навън”, обяви Станишев. Той нарече Цветанов "нагъл" и поиска гаранция за провеждането на честни парламентарни избори и истинска борба с монополите.

След него на трибуната излезе Христо Бисеров от ДПС:

"Наглия нагло спомена моето семейство. Никой в средите на моето семейство, близки, домакинство няма общо с това, което спомена Наглия. Искам да напомня, без да бъда нагъл, че през 2012 г. кметът на София Бойко Борисов получи призовка от Окръжния съд в Белград да се яви на очна ставка със световния престъпник Сретен Йосич. Беше насрочена за октомври и той не отиде само защото стана министър-председател и можеше да откаже. Утре, след малко, след указ на президента Бойко Борисов ще бъде гражданинът Бойко Методиев Борисов, който ще има среща с гражданина следовател и ще трябва да отиде на очна ставка със Сретен Йосич. Няма да бъде сам, с нещо ще има още един човек – ще бъдете като братя Галеви от ГЕРБ", заяви Бисеров, обръщайки се към Цветанов.

Михаил Миков бе друг от споменатите с обвинения от Цветанов. Той заяви:

"Няма да бъда нагъл, защото не изпадам във фашизоидни пристъпи тогава, когато трябва спокойно да поемеш отговорността за това, което си правил на власт. Тези, които изпадат, разбират едно – че днес българският парламент им казва "Довиждане", а след 2 месеца българският народ ще им каже „Сбогом!”.

Бившият вътрешен министър и депутат от Коалиция за България Румен Петков бе следващият на трибуната:

"Господин Цветанов, вие ще оставете в историята с няколко неща – първо с шестте си апартамента. Не е имало в българската история така необяснимо и бързо забогатял човек, който обясни богатството си с тъщи, тъстове. Вие ще останете като човекът, който осигури осъдени да избягат от държавата. Вие сте част от тази организирана престъпност. Ще останете като човека, който провали стратегическият въпрос за членството на България в Шенген. България не беше допусната заради некадърната политика по охрана на външните граници, независимо от огромния финансов ресурс, който осигури правителството на Сергей Станишев. Вие ще останете в историята като правителството и конкретно Вие като министър, който покровител контрабандата. Тя е достигнала невиждани размери.

Говорите за поръчкови убийства. Вие сте този, който подложи Златомир Иванов да бъде разстрелян на входа на Съдебната палата, за да не бъде проведен неговият разпит."

 След Петков думата бе дадена на Мая Манолова от Коалиция за България:

"Можехте да си отидете и с достойнство, а не сипейки клевети, лъжи и обиди от тази трибуна. Въпросното лице, за което говорите непрекъснато – Фози, има покровители. Той има покровители, този покровител е депутат, но този депутат не съм аз, а депутат от ГЕРБ, с когото той е работил в продължение на 10 години.

Никога не съм покровителствала това лице. Покровителят му е друг и той е в тази зала. Трябваше да го установите за 4  години. Трябваше да го знаете. Вместо това събирате платена подкрепа от цяла България", каза Манолова и допълни:

"Дупница плаща на българи и роми, качва ги на автобуси и ги кара към София. Не обиждайте по този начин собствените си симпатизанти. Не падайте дотам. Това е безотговорно да насрочите единия от протестите пред "Позитано" 20. Вие водите страната към гражданска война.