OffNews.bg

МВР: Звънете на горещата линия, не занимавайте полицаите

По-добре е хората да подават сигнали на денонощната телефонна линия, на факс или е-mail за нарушения в изборния ден, отколкото да се обръщат към охраняващите полицаи.

Това обяви на днешното заседание на Изборния борд зам. вътрешният министър Филип Гунев.

На предишното заседание на борда на въпрос на неправителствени организации защо охраняващите полицаи не реагират на сигнали от хората Гунев обясни, че те нямат право да напускат зоната, която охраняват.

По думите му не е задължително когато полицай види опит за купуване на гласове, да се хвърли да арестува някого, а трябва да докладва на други служители.

В края на април МВР откри денонощна телефонна линия за сигнали за купуване и продаване на гласове и други нарушения - тел. 02/ 982 22 32, факс 02/982 56 46, както и е-mail: izbor@mvr.bg.

На линията дежурят 4-ма души. Според Гунев те са достатъчни.

От всички 14 000 полицаи, които ще охраняват изборните секции на 12 май 3400 ще бъдат преместени в град или село, различни от местожителството им, докладва още Гунев. 

340 от тях са признали, че имат роднина в секционните комисии. Останалите ще бъдат преместени по предложение на началниците им. Полицаите ще бъдат местени само в рамките на една област.

Ротацията на полицаи ще струва на МВР 100 хил. лв. допълнително, но не е ясно все още откъде ще дойдат тези пари.

Неправителствени организации попитаха на днешното заседание на Изборния борд не е ли форма на купуване на гласове мнимата благотворителност на партиите преди избори под формата на платена сметка за ток, подарен хладилник или нов храм. Не получиха конкретен отговор.