OffNews.bg

Митрополит Николай върна монархията в България

Пловдивският митрополит Николай обяви Симеон Сакскобургготски за "цар на българите".

На сайта на Сакскобурггогтски той е представен  като Негово величество Симеон ІІ, цар на българите. На практика обаче той е бил цар от 1943 до 1946 г., а министър-председател беше в периода 2001-2005 г.

На църковната служба в Пловдивската митрополия  днес Николай удостои Симеон и с най-високия духовен орден на пловдивската епархия – орден „Св. Ерм“.

В приветствието по случай Великден митрополит Николай говори за големи добрини, които Сакскобургготски е направил за българската църква дори в годините на неговото изгнание.

По време на службата Николай подчерта, че още в началото на конституирането на 38-то Народно събрание (2001-2005), когато Симеон Сакскобургготски беше избран за министър-председател на България, беше внесен законопроект, с който на практика се сложи край на разкола в БПЦ.

"Благодаря, че сте оценили едни дългогодишни усилия, които не биха се увенчали с успех без божията помощ. За мен днес е специален празник, няма да го забравя, защото виждаме че нашата православна църква, с която аз се гордея, че съм нейн смирен син, възкръсва. Тя е историческият символ на България. Христос Воскресе!" - това каза с разтреперен глас Симеон Сакскобургготски.

На срещата в Пловдив присъстваха още официални гости, като областният управител Здравко Димитров, кметът Иван Тотев, първият архонт на Пловдив – оръжейният търговец Петър Манджуков и съпругата му.