OffNews.bg

Министерство ремонтира сграда и я продаде за стотинки

Две седмици след като подаде оставка, правителството на ГЕРБ е продало за жълти стотинки сграда, която преди това е ремонтирало с държавни пари.

Сделката е направена на 5 март 2013 г. - в последната седмица, в която вече подалият оставка кабинет на Бойко Борисов е имал право да се разпорежда с имоти. Сделката е сключена от името на министъра на земеделието Мирослав Найденов, а е подписана от заместника му Светлана Боянова и главния счетоводител на МЗХ Капка Алексиева.

Точната цена за квадратен метър е трудно да се сметне, защото към сградата вървят и 5 222 кв. м. двор.

Площта на току-що ремонтираната сграда е 302 кв. м.

За двете общо министерството на земеделието е получило скромната сума от 13 000 лева.

Ако ги разделим само върху земята излиза, че тя е продадена за под 2,50 лева за квадрат, а сградата е подарена.

Ако ги разделим само върху сградата излиза, че квадратен метър застроена и прясно ремонтирана площ, струва 43 лева, а земята е подарена.

OFFNews не разполага с точни данни за стойността на ремонта, но от снимките личи, че стойността му значително надхвърля цената, за която сградата е продадена. Само алуминиевата дограма надминава значително 13 000 лева, отделно от това трябва да се сметне измазването и пребоядисването. Като част от ремонта в сградата са поставени и климатици.

Снимките и документите са изпратени на мейла на легия "Антимафия", откъдето бяха препратени до редакцията на OFFNews.

Имотът е някогашният склад на ТПК "Пенчо Цонев". Намира се на метри от центъра на град Килифарево, Великотърновска област. Купувач е фирмата "Алпласт" ЕООД с управляващ Димчо Георгиев Мочев.

Това е поредната далавера с имоти извършена в последните дни от управлението на ГЕРБ.

OFFNews вече писа за още по-скандалната покупка на сграда за съдебна палата в Петрич. Преди 2 години съборетината в индустриалната зона на града е купена от частна фирма за 161 хил. лв. Внезапно министерството на правосъдието решава да я купи за десет пъти по-голяма цена - 1 740 000 лева и отделно от това дава още 1 125 000 лева за ремонт, а конкурса за него е така нагласен, че да го спечели фирма, свързана с купувача.