Последните кражби на ГЕРБ: 3 милиона за сграда, която струва 161 хил. лева

Милен Енчев 02 май 2013 в 16:40 9303 16

Темида
Темида

Една очевидна злоупотреба, смущаваща от гледна точка на държавно покровителство, е била осъществена в последните месеци на управлението на ГЕРБ. Фабулата се върти около една стара сграда в Петрич, купена за 161 хиляди лева от частна фирма и продадена на държавата за десетократно по-голяма сума. Общата сума, „подарена“ от държавата ще набъбне на близо 3 милиона лева, ако на бившия й собственик бъде възложен и ремонтът на зданието.

Цялата случка щеше да изглежда като провинциална далавера, ако в нея не бе впрегната цялата държавна машина, до най-високо ниво. В главните роли са една община (Петрич), едно министерство (на правосъдието), един областен управител (на Благоевград), един министър-председател (Бойко Борисов) и един негов заместник (Цветан Цветанов). А кои са „сценаристите“ и как се разпределя печалбата, можем само да гадаем. И по една цинична ирония въпросната сграда, продадена с куп нарушения, ще се използва за ... съдебна палата – в Петрич.

Темида си купува имот на десеторна цена

На заседание на правителството на 12 декември миналата година тогавашният министър на правосъдието Диана Ковачева внася предложение Министерският съвет да отпусне на ведомството й 1 740 000 лева за купуване на съдебна сграда в Петрич. Районният съд и районната прокуратура в Петрич от много години са на тясно и се нуждаят от нови помещения.

Тогава зам.-министърът на финансите Владислав Горанов я репликира, че по искане на съда в Петрич само година по-рано министерството му е предложила цяла една сграда в града. „На днешното заседание се предлага милион и седемстотин хиляди да се дадат за частен имот при положение, че в края на 2011 г. Министерството на финансите е предложило сграда, собственост на българската държава“, посочва Горанов. И продължава: в края на февруари 2012 г. обаче министърът на правосъдието с писмо е отвърнал, че прехвърлянето на сградата не било необходимо. „Аз нямам такава информация“, отвръща Диана Ковачева. „Вашето писмо е от 27 февруари 2012 г., подписано от Вас, госпожо Ковачева“, казва Горанов... Тогава премиерът Бойко Борисов решава, че решението ще се оттегли до следващата седмица и командирова правосъдната министърка и вицето си Цветан Цветанов в Петрич да проучат на терен проблема.

И на следващата седмица (на 19 декември) правителството отпуска сумата. На правителственото заседание Диана Ковачева, в присъствието на председателите на съда и прокуратурата в Петрич, обяснява защо са отказали сградата на Министерството на финансите: „Проблемът, заради който сградата е върната с констатацията, че има отпаднала необходимост от тази сграда, е обстоятелството, че тя е много малка. Голяма част от нея се намира в сутерена, под земята и фактически тя не може да бъде използвана за нуждите на съда и на всички съдебни органи“. Двамата магистрати потвърждават, че частната сграда отговаря на нуждите на двете институции, защото държавната, която им е била предлагана е частично под земята, а съдът и прокуратурата се нуждаят от нормални помещения за достъп на граждани, за задържане и т.н. 

Сумата, искана от частника, обаче е отделен въпрос. Ковачева я аргументира така: „Тъй като в нотариалния акт на тази сграда, която се купува от частни лица, е посочена една доста ниска - данъчната й оценка през 2010 г., ние направихме пазарна оценка на цените в района и в самия гр. Петрич и имаме три пазарни оценки, които показват каква е действителната цена на този имот, който сега в момента се купува след основен ремонт отвън, със сменена дограма изцяло и направена по съвсем различен начин. Така че цената, на която се купува в момента този имот, изцяло отговаря на пазарните оценки в района и наистина това е една добра инвестиция“.

Въпросният имот е промишлена сграда, бившият битов комбинат в града и е собственост на фирма „Бетон“ на санданския бизнесмен Андон Червенков, близък до кмета на Сандански Андон Тотев и лидера на партия РЗС Яни Янев, който е родом от града. Правосъдното министерство е упълномощено да я купи, с изключение на малка част от нея (131 квадрата), която е на друг собственик и се ползва за офис.

Сделката е сключена „за отрицателно време“ - на 21 декември. От нотариалния акт, с който OFFNews разполага, е видно, че предмет на сделката са 11 обособени имота в четириетажната сграда – цялото здание без офиса на другия собственик. Цената е точно отпуснатата от правителството сума – 1 740 000 лева. А фирма „Бетон“ я е придобила точно преди две години по-рано (на 30 декември 2010 г.) от тогавашния й собственик, благоевградският предприемач Валери Байрактарски за десетократно по-малка сума - 161 200 лева.

Въпросната сграда е 4-етажна с мазе, малък хангар, навес и трафопост. Заедно с тях общата квадратура е около 2300 кв.м. Това прави над 730 лева за квадрат – в промишлена (не жилищна или офис) сграда. В Петрич! На тази цена биха завидяли и продавачите на промишлени сгради в столицата, където допреди няколко години като кмет Бойко Борисов „воюваше“ със завишените оценки на частните парцели, които се отчуждаваха за метрото.

Колкото и да е похарчил, за да я приведе в „търговски вид“, собственикът на сградата очевидно е спечелил смущаващо много от препродажбата. Остава мистерия какво е оскъпило с над 900% сградата в момент на имотна стагнация, когато цените на имотите в цяла България от няколко години падат. Но това съвсем не изчерпва печалбата му.

Темида си поръчва скъп ремонт с предизвестен изпълнител 

След като е броило 1.74 милиона лева за сградата, правосъдното министерство се е заело и да я ремонтира, за да обособи вътрешните помещения за съда и прокуратурата. И в края на февруари тази година, министерството обявило конкурс за изпълнител на ремонта с ориентировъчна цена 1 125 000 лева. Търгът за изпълнител е обявен на 21 февруари, а срокът е месец и половина – кандидатите могат да подават оферти до 10 април.

Задачата е да се направи архитектурно заснемане на сградата, архитектурен проект за бъдещото вътрешно разделяне и осъществяването му. Има обаче едно подусловие: срокът за изготвянето на архитектурните проекти е едва 15 дни. За да може да се направи такъв проект, е нужно предварително заснемане на конструкцията на сградата, какво обаче новият собственик (министерството) не предлага. Следователно единствено предишния собственик на сградата може да изготви в толкова кратък срок нужните проекти. Предстои да се види кой е победителят в търга - министерството все още не го е обявило.

Междувременно, на 12 март (3 седмици след оставката на правителството на ГЕРБ и ден преди встъпването на служебното правителство в длъжност) областният управител на Благоевград Костадин Хаджигаев е актувал сградата като държавна собственост. Дребен детайл е, че в акта никъде не се споменава частният съсобственик в нея – кантората от 131 квадрата. Дали министерството е поискало съгласието му за готвеното преустройство, все още е загадка. 

Изненада – частникът е ремонтирал сградата незаконно

В началото на тази седмица стана ясно, че ремонтът направен от фирма „Бетон“, преди да продададе сградата на държавата, е бил незаконен. Четири месеца, след като министерството е купило зданието, проверка и оглед на сградата е показала, че ремонтът е направен без никакви строителни разрешения от община Петрич и без съгласието на съсобственика в сградата, съобщи в. „Струма“.

В сградата са били премахнати всички земетръсни шайби и тя е почти изцяло разрушена отвътре, премахнати са много от вътрешните й стени. При все че продължава да се води промишлена сграда, фасадата й е била остъклена, без да се направи подробен устройствен план за промяна на предназначението й. Липсват всякакви документи за извършените строителни работи. Главният архитект на общината Борил Божиков се е ангажирал да узакони сградата.

В такъв случай остава висящ и въпросът що за обособени имоти си е купило министерството в сградата, при положение, че те не са обособени от стени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!