OffNews.bg

Министър Михайлова избегна въпрос за поправката "Витоша ски"

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, която днес е на извънредно заседание в парламента, за да отговори на 13 питания, избегна въпрос, касаещ скандалната поправка "Витоша ски", която е свързана с модернизацията на лифтовете в природен парк "Витоша".

Депутатът на "Коалиция за България" (КБ) Борис Цветков настоя министърът да обясни какви са плановете на МОСВ за бъдещото развитие на природния парк.

Михайлова започна отговора си с исторически преглед от 1934 г., когато паркът е обособен. Тя посочи, че в момента короядът "типограф" представлява сериозна опасност за биоразнообразието в парка.

Цветков обаче не бе удовлетворен от отговора й и допълни въпросите си.

"Планът за Витоша е противоречив и затруднява модернизацията на лифтовете. Това са натрупани проблеми от години", каза Цветков и настоя Михайлова да вземе отношение по темата.

Тя обаче сякаш не чу въпроса му и разказа за три проекта по ОП "Околна среда" на обща стойност  над 8 млн. лева.

Михайлова алармира, че резерватите Бистришко бранище и Торфено бранище към момента са неохраняеми.

Питащият Борис Цветков настоя министър Михайлова да предприеме реални мерки за модернизация на законодателството, свързано с управлението на парка.

"Предлагам ви още тази година да организирате кръгла маса, в която да участват представители от МОСВ, МЗХ, Столична община, научните кръгове, неправителствените организации, на която да се обсъдят и набележат необходимите законодателни мерки за цялостно усъвършенстване на системата на природните паркове и защитените територии", призова Цветков.

През юни, след инцидент с лифтовете, при който пострада 13-годишно дете, министър Михайлова обяви, че ще подкрепи модернизацията на съоръженията, "стига да не се нарушава околната среда". Това обаче изправя МОСВ пред т. нар. поправка "Витоша ски" - фирмата, която стопанисва лифтовете на Витоша. За нея еколозите алармират, че ще позволи строеж на нови съоръжения.