OffNews.bg

Комисията на Янев ще разследва кмета на Варна

Комисията, разследваща сигнали за корупции по високите етажи на властта, оглавявана от Яне Янев, ще разследва кмета на Варна Кирил Йорданов.

„Сигналът срещу него е подаден в последните дни, изключително добре аргументиран е. Жалбоподателите – две граждански организации и личности с активна гражданска позиция – се аргументират, че в Община Варна е имало организирана престъпна група, оглавяване от кмета Кирил Йорданов. В нея влизат директори на дирекции, общински съветници и местни бизнесмени“, обясни лидерът на РЗС.

Той уточни, че сигналът касае нагласени обществени поръчки на територията на общината.

„Едни и същи фирми са ремонтирали пътища, извършвали са и други ремонти по предварителна договорка. Освен този сигнал има аргументирани доказателства, че е имало търговия с влияние“, уточни Янев.

Той обяви още, че в прокуратурата досега са постъпили най-малко 30 сигнала срещу варненския кмет.

„Надявам се прокуратурата бързо да си свърши работата и аз не знам какво правят варненските прокурори. Събудете се, моля ви, няма ли някой от вас да се трогне. При всичко това, което през годините е внесено срещу Кирил Йорданов, има записване на част от прокурорите“, каза лидерът на РЗС.

Янев обеща да изнесе подробности по случая до края на седмицата. Той съобщи, че е получил подобни сигнали за още 8 градоначалници.

Пред журналистите председателят на РЗС разкри, че още в миналия парламент е имало сигнали за злоупотреби срещу кмета на Варна, за които лично Янев е информирал прокуратурата.

„Когато в миналия парламент дойде бившият френски посланик в моя кабинет, аз го приех и го изслушах. Той беше потресен от транспортната далавера с автобуси втора употреба, която беше станала в Община Варна. Още тогава по надлежния ред информирах прокуратурата, но оттогава – Студио Х. Никой! Защото всички политически партии стоят зад варненския кмет“, заключи Янев.