OffNews.bg

Гонят от училище след 2 месеца бягства от часовете

Учениците ще бъдат отписвани от училище при повече от два месеца отсъствие по неуважителни причини. Това записаха тази вечер депутатите от образователната комисия в проектозакона за училищното и предучилищното образование.

Той ще бъде окончателно приет след второ гласуване в пленарна зала.

Според сега действащата нормативна уредба училищата нямат право да гонят ученик. Възможните наказания, предвидени в правилника за приложение на Закона за народната просвета, са: забележка; дейност в полза на училището; предупреждение за преместване в друго училище; преместване в друго училище и преместване от дневна в самостоятелна форма на обучение. Последното може да се прилага само за ученици, навършили 16 г.

"Промяната се прави, защото сега в системата има много мъртви души - преместил се е ученикът Х от едно в друго училище, но продължава да се води записано в първото и държавата плаща двойно", обясни мотивите на вносителя - Министерството на образованието, младежта и науката, зам.-министърът, отговарящ за средното образование Милена Дамянова.

Отписване ще има и в още един случай - ако ученик, записан в самостоятелна, индивидуална, дистанционна или задочна форма на обучение, не се е явил на изпити в три поредни сесии.

Директорът ще има правото да отписва ученик без значение от възрастта и класа му. Ако ученикът няма навършени 16 г. (възраст, до която образованието е задължително), директорът ще бъде длъжен да уведоми съответната общинска или районна администрация, регионалното управление на образованието и органите за закрила на детето. Те, от своя страна, трябва да предприемат мерки за връщането на детето в клас, обясни зам.-министър Дамянова.