OffNews.bg

Електронният регистър за кръводаряването готов в средата на 2014 г.

Информационната система на кръвните центрове ще бъде готова в средата на следващата година. Това заяви координаторът на проекта за създаването ù д-р Веселин Сливов.

Проектът по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ е на стойност около 550 000 лева. Той е стартирал официално през 2011 г. Едва в края на 2012 г. обаче е избран изпълнител и тогава започва реалното му изпълнение.

До момента е завършен първият етап на проекта и имаме работещ прототип, по който се работи активно, обясни Сливов.

В момента се подготвя и процедурата за избор на изпълнители за изграждането на интернет портал.

Регистърът ще обединява информация от 28 обекта – петте районни кръвни центъра и 23 отделения по трансфузионна хематология към болници в страната.

В информационната система ще бъде включено и електронно досие на всички, на които е било направено преливане. Досието ще включва информация за пациента, за медицинските дейности, които са били извършени в лечебното заведение, където е бил настанен, и нежеланиете реакции, получени при преливането на кръв, посочи директорът на Националния център по трансфузионна хематология проф. Фани Мартинова.

В системата ще бъде записвана и информация за всеки донор – колко пъти и къде е дарил кръв. В момента тези данни се изписват на хартия и се прехвърлят от център в център, допълни проф. Мартинова.

След като системата заработи, даряването на кръв за човек в друг град значително ще се улесни. Сега това също е възможно, но се изисква уведомяване по телефон или електронна поща, поради което има закъснение от няколко часа. С електронния регистър уведомяването ще става веднага, каза още Мартинова.