OffNews.bg

Ден на свети праведни Захарий и Елисавета

Имен ден празнуват Захари, Захария, Заре, Зарко, Зарин, Заро, Зарчо, Захарийка, Захарина, Заша, Елисавета, Бета, Бети, Бетина, Вета, Ветка, Лиза, Лизвета, Лисавета, Савета.

Захарий бил свещеник в град Хеврон по времето на цар Ирод. Той и съпругата му Елисавета били добродетелни хора, но страдали много, защото си нямали деца. Всеки ден се молели на Бог да ги дари с дете така, както направил с престарялата Сара, майката на Дева Мария.

Един ден, докато Захарий служел в Йерусалимския храм, му се явил ангел Господен, който му казал, че Бог ще го възнагради и скоро ще се сдобие със син. Той ще се казва Йоан и ще бъде велик светец и предтеча на Спасителя. Захарий не повярвал отведнъж на тези думи, затова Господ го наказал и той онемял.

Когато настъпило времето, Елисавета родила момче, кръстили го Йоан. Но искала да знае какво име желае да му даде съпругът и. Тогава свети Захарий размърдал уста и произнесъл "Йоан". Така той проговорил отново.

Изпълнен със светия дух, преподобни Захарий започнал да пророкува за бъдещата съдба на своя народ. И всичко, което говорел светия отец, се сбъдвало. Скоро след това Захарий и Елисавета починали.