OffNews.bg

ЧЕЗ с поредна жалба срещу България в Брюксел

ЧЕЗ официално депозира жалба срещу България пред Европейската комисия заради декларираните намерения на държавата да отнеме лиценза на българското й подразделение, съобщи Ройтерс.

Проблемите около енергийното предприятие се разразиха заради масовите протести срещу монополите, отключени от високите декемврийски сметки за ток в страната. Тогава бившият премиер Бойко Борисов обяви, че държавата ще отнеме лиценза на електроразпределителното дружество.

Държавната финансова инспекция (АДФИ) направи спешна проверка на работата му и откри редица нарушения на ЧЕЗ в областта на обществените поръчки. Енергийният регулатор (ДКЕВР) обяви процедура по отнемане на лиценза (той ще дискутира темата в заседанието си на 16 април), а в унисон с изпълнителната власт новият главен прокрор Сотир Цацаров обяви, че започва детайлна проверка на практиката на компанията.

От чешката компания реагираха с медийни оплаквания от отношението на българските власти и намерението им в нарушение на българските закони да принесат ЧЕЗ в жертва на протестиращите граждани. Това е втората официална жалба на Чехия заради отношението към компанията й в България. Първата бе внесена в началото на март в Брюксел от посланика на Чехия в Европейския съюз, който заяви, че България нарушава и общностното, и собственото си законодателство с процедурата по отнемане на лиценза.

„Ние поискахме от Европейската комисия независима оценка за ситуацията, с цел да гарантираме обективно и справедливо отношение към нашите български дружества“, коментира в становище Томаш Плескач, ръководител по електроразпределните и задграничните дейности на компанията.

„Това засяга преди всичко започването на процедура за отнемане на лиценза, която се основава на един импулс на министър-председателя, а не на независима регулаторна власт“, посочи Плескач.

Вчера, след период на явно нежелание да се ангажира с проблемите на естествените монополи, Комисията за защита на конкуренцията започна проверка на офисите на трите електроразпределителни дружества – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“, която също е чешка собственост.

Също вчера, служебният премиер Марин Райков обяви, че Еврокомисията е дала съгласие нейните дирекции да направят задълбочена проверка на ценообразуването по цялата верига в българската енергетика.