OffNews.bg

БСП: Цветанов следи лидерите на протеста

Лидерите на протестите през последните месеци са подслушвани и следени по заповед на вътрешния министър в оставка Цветан Цветанов. Това обяви на брифинг във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев.

„По заповед на Цветан Цветанов са изготвени досиета на лидерите на гражданските протести. Те са подслушвани по телефона, следена е тяхна кореспонденция, а някои от тях са поставени и под външно наблюдение. Рови се в тяхното минало, събира се информация, която може да бъде злепоставяща. Това се прави с цел тези хора да бъдат дискредитирани“, обясни Станишев.

По думите му сред лицата, които МВР следи, са Ангел Славчев, Дончо Дудев, Янаки Ганчев и Янко Петров. Според Станишев целта на Цветанов е не само да злепостави, но и да притиска лидерите на протеста.

Лидерът на БСП отказа да назове източниците си, но бе категоричен, че става дума за достоверна информация.

Според Станишев тези факти са „скандални“ и показват, че управляващите в оставка използват МВР за лични цели.

„Това поведение е недопустимо, това е арогантен натиск върху гражданските протести и пряка провокация към тях и към техните искания”, коментира председателят на БСП.

Сергей Станишев подчерта, че изнасянето на истината по случая ще бъде критерий за честността на бъдещия служебен кабинет. Той заяви, че ще потърси информация от служебния вътрешен министър, веднага след влизането му в длъжност.