OffNews.bg

Борци от ЦСКА готвят протест

Борци от спортния клуб ЦСКА са готови на протестни действия заради лошото състояние на спортната база, за която са принудени да плащат наем на Министерството на младежта и спорта.

Пред bTV председателят на Обединени спортни клубове на ЦСКА Георги Калчев заяви, че спортисти, сред които Кубрат Пулев и Михаил Таков, са готови да излязат на протест до месец-два, ако не бъде решен въпросът. В момента клубът бил принуден да плаща наем и консумативи за спортни зали, които са в окаяно състояние.

Според Калчев само ЦСКА е поставен в подобно положение. „Не сме някакви мутри, ние сме спортисти“, каза той. По думите му спортистите нямат друг начин да защитят правата си „освен да излезем и да се борим за нашите бази“. Той смята, че целенасочено се вървяло към разбиването на ЦСКА.

Калчев обясни, че проблемът с базите се появил след 2011 година, когато от Министерството на отбраната те били прехвърлени на министерството на спорта. „Отново отправяме предупреждение за протести, както и миналата година по това време, защото виждате състоянието, в което ЦСКА все повече затъва“, коментира той и обясни, че 20 клуба в ЦСКА са поставени в неравностойно положение.

Зам.-министърът на спорта Йордан Йовчев обясни, че през юли министерстовото е внесло доклад в Министерски съвет. Проблемът е разгледан и е формирана междуведомствена работна група, която търси решения за модернизация. „Няма как да бъдат допуснати без наем от ЦСКА. Не може да се отдаде нещо безвъзмездно“, каза Йовчев.

В момента от ЦСКА трябва да плащат наем, но понеже нямат средства, не го правят. Тече процедура по прекратяване на договора, което пък допълнително води до начисляването на лихви, а спортистите са заплашени да бъдат изхвърлени на улицата.