OffNews.bg

БХК: Оставка на Цветанов, за да не живеем в свърталище на върколаци

Цветан Цветанов отдавна дължи оставката си на гражданите и техните съдии. Повторното кръщаване на полицейска операция на името на съдия – М.И.Л.Е.В, прави този полицейски началник повече от опасен рецидивист.

Това се посочва в позиция на Българския хелзинкски комитет (БХК), подписана от правния директор на организацията Маргарита Илиева.

Българският хелзинкски комитет напомня, че Цветан Цветанов отдавна дължи оставката си на българските граждани и съдиите, които, в тяхно име, пазят закона. За разлика от „престъпниците”, които МВР „хваща”, за да се окаже, че са виновни не според закона, а само според своеобразното мислене на този министър, Цветан Цветанов е с множество истински рецидиви в престъпването на върховенството на правото. Самата закана, преди време, на този уж-полицай да дамгосва наказателно независимия български съд всеки път, когато му пречи да произволничи в „борбата” с престъпността, като спазва закона, беше такова престъпление, категорични са правозащитниците.

Сега, след М.И.Л.Е.В, в обстановка, в която ВСС, както винаги досега, независимо какво говори, пак слуша властта – справка, изборът за главен прокурор на „стабилния съдия” – е ясно, че, ако не направим нещо различно, ние, гражданите, скоро наистина няма да имаме права, защото съдът ще бъде своего рода администрация на полицията, а отделните съдии, които се съпротивляват на това, ще бъдат линчувани от пропагандата. Ако позволим това, пише в позицията на БХК.

Правозащитниците завършват с призива: „Оставка на Цветанов сега, за да не се превърне тази малка държава, която живее с надеждата, и тя да бъде правова, в свърталище на върколаци – полицаи, които посред бял ден се хранят от труповете на съда и нашите права“.