OffNews.bg

Българите, които спечелиха Европейското състезание по първа помощ (снимки)

Българският отбор по първа помощ на Българския червен кръст, който спечели първото място на Европейското първенство по първа помощ във Велс, Австрия, беше тържествено посрещнат в централата на БЧК.

Шестимата участници в отбора Атанас Цветански, Марияна Манушева, Христо Ненов, Мартин Заков, Андриан Георгиев и лидерът на отбора Теодора Георгиева са първите българи, спечелили голямата награда на Европейската конвенция по първа помощ. Това е най-трудното и престижно състезание в света в тази област за непрофесионалисти.

Част от състезателите и треньорите им са участници във форума OFFRoad-Bulgaria.com, където е създадена дискусия по повод успеха на българския отбор.

„Състезанието е доста дълго. Започва в 6.30 часа сутринта и продължава до 18.30 часа. Състои се от 12 състезателни пункта, на които са инсценирани различни видове наранявания – пътнотранспортно произшествие, битов инцидент, инцидент около басейн, по време на тренировка и т.н.“, разказа лидерът на отбора Теодора Георгиева.

Всеки отбор влиза и има десет минути, за да окаже помощ в дадената ситуация, да предприеме необходимите мерки по първа долекарска помощ до идването на специализирана медицински екип, допълни тя.

„Тази победа е много важна за нас, защото това състезание се провежда от 1987 г. и всъщност тази година за първи път България става шампион, макар че е участвала в почти всички състезания до момента. Участие вземат над 20 държави от цяла Европа. Много е голяма конкуренцията, защото много от тези държави имат традиции в първата долекарска помощ, в тренировките, имат много повече специализирани екипи в това направление. В България нещата са по-различни, тъй като при нас изучаването на първа долекарска помощ е задължително само за кандидат-шофьорите. За всички останали е по желание“, коментира Георгиева.

Повечето от участниците в отбора са доброволци на БЧК от десет години и имат голям опит в оказването на първа помощ. Българи участват почти всяка година на това състезание.

По думите на лидера на отбора основният проблем е във финансирането. „Подготовката отнема между 8 месеца и една година, което изисква средства. От друга страна, трябва да се плати пътят дотам, като има и такса за участие за целия отбор, което е една доста голяма сума за стандартите на България. За момента успяваме да намираме средства, основно с помощта на БЧК, които са един голям гръб в това отношение, затова искам да благодаря на всички, които ни помогнаха, за да стигнем до първото място“, заяви Теодора Георгиева.

Отборът е преминал през дълга подготовка преди явяването си на състезанието. Започва се с теоретична подготовка – какво представлява първата помощ, различните видове наранявания, какви са стандартите за първа помощ, които се практикуват в България.

Подготовката продължава с практика, която преминава от по-лесните неща – как се прави превръзка на малко нараняване до обездвижване при счупване на голяма кост. След това започва практиката – различни симулации, които се организират от треньорския екип, като отборът не е предупреден предварително какви ще са ситуациите, с които ще трябва да се справят.

„В симулациите участват много доброволци – статисти и дегизатори, понеже всички състезания и тренировките се правят с различни гримове, за да може да бъде по-реалистично“, уточни Георгиева.

Шестимата участници в отбора се избират сред желаещите да участват от различните структури на БЧК. Подборът става на базата на физическата подготовка, познанията по първа помощ, справяне с логически задачи и др.

Много от участниците се включват в различни инициативни групи, в това число и сред доброволците на пожара на Витоша и наводнението в село Бисер миналата година.