OffNews.bg

13,5 години затвор за момиче, убило приятелка от ревност

13 години и шест месеца получи 23-годишната Нели Панова, която на 24 март 2011 година умъртви 15-годишната Надежда Вълкова от София.

Момичето беше убито с четири удара с нож, един от които е прерязал сънната артерия.

Нели и Надежда се запознали по време на честите пътувания на жертвата до Мездра, където имала приятел. Мотивите за убийството са свързани с ревност и факта, че Надежда флиртувала с младежа, който бил приятел на Нели.

Със свое решение Върховният касационен съд потвърди присъдата на Софийския апелативен съд, според която Нели е осъдена на 13 години и шест месеца затвор и на обезщетение за претърпени неимуществени вреди на 250 000 лева.

Тази присъда беше атакувана пред ВКС и от двете страни – съответно от майката на убитото момиче и от подсъдимата. Роднините на жертвата смятат, че правата им като страна по делото са накърнени, а самото наказание не е справедливо, като настояват за по-голяма присъда. От своя страна подсъдимата атакува решението на предходната инстанция за това, че присъдата ѝ е несъобразена с „младежката ѝ възраст, направените от нея самопризнания и заявеното искрено разкаяние, и съдържаща бланкетни оплаквания за прекомерна завишеност на присъденото обезщетение за неимуществена обезвреда“.

Съдиите обаче остават без уважение жалбите и на двете страни. Според тях в рамките на разследването няма допуснати нарушения, които да накърняват правата на майката на убитото момиче, като страна по делото. Магистратите смятат, че предходната съдебна инстанция правилно е оценила понесените болки и страдания от майката на убитата Надежда. Мотивите, с които съдиите отхвърлят и жалбата на подсъдимата, са свързани със жестокостта на убийството и проявената коравосърдечност, както и със това че тя е осъждана за кражби, а социалният ѝ статус бил „обременен от лоши характеристични справки и регистрация за множество криминални посегателства“.

Нели Панова беше задържана на 25 март 2011 година - по-малко от 20 часа след като 15-годишната Надежда бе заклана в парка над Мездра. Панова събудила подозренията на полицаите още часове преди да бъде открит трупа на момичето. Тогава тя отишла в полицейското управление в Мездра за да съобщи, че приятелката ѝ от София е изчезнала. Тя обаче давала доста нелогични обяснения кога за последен път е видяла Надежда и какво са правили.

Нели е от ромски произход и преди три години разбрала, че била осиновена. Нели завършила средно образование в Мездра, но не работела никъде. Заради постоянни конфликти с осиновителката си избягала от къщи и живеела с приятеля си в друг квартал на града при доста мизерни условия. Местните я познават като мъжкарана, която често се забърквала в конфликти по заведенията из града, като много хора твърдят, че тя имала сексуални предпочитания към момичета.