OffNews.bg

10 млн. лв. за отчуждени земи по "Южен поток"

Над 10 милиона лева може да отидат за отчуждаването на земите, през които ще минава трасето на „Южен поток“, съобщи БНТ.

Проектът на „Южен поток“ минава през 11 области и 38 общини.

Строителните дейности трябва да започнат през лятото на следващата година. Това е и крайният срок, в който държавата трябва да уреди взаимоотношенията си с над 50 хиляди собственици на имоти в трасето.

Предварителните анализи сочат, че трябва да се изкупят близо 30 хил. дка земи между Варна и Видин, а средствата за отчуждаването им може да надхвърлят 4 млн. лева.

Тръбата на „Южен поток“ ще излезе на българска територия във Варна и ще се включи към компресорната станция край Провадия.

За да достигне до Сърбия, тя ще премине през областите Шумен, Търговище, Разград, Плевен, Русе, Велико Търново, Плевен, Враца, Монтана и Видин.

До момента България е решена в строежа на родна земя да се включат само български фирми. Очаква се проектът да разкрие нови 1500 работни места.

От „Южен поток“ - България са категорични, че тръбата намя да окаже негативно влияние на земите или водните басейни, през които ще премине.