OffNews.bg

Сводка на войната, 9 май 2023 г.: Путин в супер форма, но не и Лукашенко

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Путин в супер форма, но не и Лукашенко. На 9 май - датата, на която Русия чества победата на СССР над нацистка Германия, Владимир Путин произнесе кратка, но много язвителна реч, в която не се поколеба да направи паралел между Втората световна война и тази, която страната му в момента води срещу Украйна. Повтаряйки диалектиката, използвана от началото на войната срещу Киев, руският президент обвини враговете на Русия, че са "новите нацисти".

Ръководителят на Кремъл отдаде дължимото и на онези, които в момента участват в специалната военна операция - термин, който все още се използва от руските власти за обозначаване на войната в Украйна. Последвалият военен парад, както се очакваше, беше много по-малко впечатляващ, отколкото през предишните години. Заедно с Владимир Путин присъстваха само президентите на Армения, Беларус, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан. Водени от ръководителя на Кремъл, държавните глави след това се отправиха към паметника на незнайния войн, за да положат цветя. Беларуският лидер, който не изглеждаше никак добре на трибуната, беше единственият, който се качи на автомобил за да измине тези няколко десетки метра. След това той бързо изчезна, посока летището, където веднага взе самолета обратно за Минск. Обядът, предложен от Владимир Путин на неговите гости, се състоя без него.

Пригожин също направи своя 9 май. Шефът на наемниците Вагнер има усет за тайминга. След като търпеливо изчака края на военния парад на 9 май в Москва, за да не развали "свещения" празник, той щедро обруга генералния щаб, армията и дори нейния върховен главнокомандващ Владимир Путин. Причината си остава същата: след като е отправил няколко ултиматума към генералите, Пригожин все още не е получил необходимите боеприпаси за хората си, които от месеци са затънали в битката за Бахмут и Авдеевка. Така Пригожин обвини редовната армия, че е "изоставила" позициите си край Бахмут, нарече Министерството на отбраната "Министерство на интригите" и предположи, че генералите крият реалното положение на фронта от господаря на Кремъл, когото дори нарече "дядка" и "пълен мудак".

Европейският съюз празнува Европа в Киев. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна тази сутрин в украинската столица, за да отпразнува Деня на Европа - силен символичен жест, тъй като президентът Зеленски обяви решението на този ден вече да не се празнува краят на Втората световна война - както прави Русия на Владимир Путин - а вместо това да се празнува тази победа ден по-рано, на 8 май, както другите европейски народи. На 9-ти пък, Украйна вече ще празнува и тя Деня на Европа. "Хубаво е да съм пак в Киев", заяви лидерът на ЕС в профила си в Twitter, когато стъпи в украинската столица. "Това е мястото, където ценностите, които са ни скъпи, се защитават всеки ден. Ето защо това е много подходящо място за отбелязване на Деня на Европа. Приветствам решението на президента Зеленски 9 май да бъде обявен за Ден на Европа и тук, в Украйна, каза тя.

Украинското ПВО става все по-ефикасно. В дните, предшестващи честванията на 9 май в Москва, руската армия увеличи въздушните си удари, насочени конкретно срещу Киев - стратегия, която мнозина разглеждат като отмъщение за неотдавнашните атаки с дронове и други "саботажи" на руска територия. През нощта на 7 срещу 8 май например срещу Украйна бяха изстреляни около 60 безпилотни самолета. 36 от тях бяха насочени към Киев и според кмета на града Виталий Кличко всички бяха свалени. На следващия ден дойде ред на крилатите ракети: Русия изстреля на две вълни 25 от тези устройства от кораби, плаващи в Черно море, и от стратегически бомбардировачи Ту-95, действащи от района на Каспийско море. Украинската ПВО се похвали, че е унищожила 23 от тези ракети, от които повечето бяха изстреляни по Киев, без да причинят значителни щети. Миналата седмица беше прихваната и унищожена в полет хиперзвукова ракета "Кинжал" - за първи път от началото на войната. "След като получим цялото оборудване, обещано от нашите съюзници, вярвам, че ще разполагаме с най-добрата зенитна артилерия в света", заяви високопоставен офицер от украинските военновъздушни сили.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук