OffNews.bg

Аз съм руснак, не ме псувайте*

Здравейте всички, аз съм от Русия. Не ме замервайте веднага с мръсни парцали и псувни едновременно. Както се казва, човек не си избира родителите. Както и мястото, където е роден. И аз също нямах избор. Роден съм там, където съм роден.

Моята родина е Русия. Сори!

Това, което сега се случва в Украйна в момента... Това е болезнено. Мисля, че всеки здравомислещ човек вече разбира, че руската агресия е борба на злото срещу доброто. Това е атака на злото срещу доброто. Това е унищожаването на цяла страна и народ. Това е геноцид!!!

Знаете ли?

Руската култура

Разразиха се някои спорове. Например за руската култура. През тромпетите и саксофоните на музикантите вече преминават струйки руски въздух. Вече са записани в нотите. Те вече дори са отпечатани в плакатите - не пипайте руската култура. Войната си е война, така да се каже, но руската култура е нещо отделно. И няма нужда да бъркате Достоевски с орките. Знаете ли какво? Нищо. Руската култура не е дала нищо на света. НИЩО. За една нощ тя се превърна в пустота. В нищо. 

От руската култура сега се отказват, не защото това е русофобия или нещо друго. Не защото искат да предизвикат недоволството на Путин. А защото руската култура е пълна нула по отношение на възпитанието на хората. Всички хора по света вече са осъзнали, че именно руската култура е култивирала необуздания фашизъм в собствената им страна. А руската култура не направи нищо, за да го предотврати.

Ще кажа дори повече. Руската култура допринесе за това. Във всички свои разкази, стихотворения, романи, филми руската култура култивира превъзходство. Превъзходството на някаква раса "руснаци" над останалите.

Ами... Знаете ли?... Нещо като... Руската цивилизация, ние си имаме свой собствен път, загадъчната руска душа и бла-бла-бла...

Няма такова нещо. Няма. Няма нито загадки, нито особен път, нито народ носещ Бога в себе си. Руския войник се превърна в крадец, изнасилвач и убиец. И не просто така. А именно с помощта на "руската култура".

Така че не се изненадвайте, че тази локална местна култура бива отстранявана от световната. Отменят пиеси, концерти, филми, изтеглят книги от библиотеките. Не се изненадвайте. Руската култура много ясно демонстрира своята несъстоятелност и токсичност в областта на възпитанието на личността.

Руската православна църква

Също така пълен провал. Пълен и неотменим. Какво трябваше да направи църквата в първия ден на войната? Да е*а.  Трябваше да бие тревога, да бие всички камбани, да крещи от всякъде и да призове всички свои енориаши да излязат по улиците на селата и градовете си с един призив - "Спрете убийствата!!!! Спрете войната!!! Води се война! Ние нарушаваме една от Божиите заповеди - НЕ УБИВАЙ!!! Престанете да нарушавате тази Христова заповед!!!

РПЦ и преди това не се славеше с интелигентността си. Да насърчаваш хората да нарушават Христовата заповед - "Не си прави кумир"... Говоря за Путин. "Не кради". Говоря за Крим. Тогава вече всичко беше ясно с РПЦ.

НО! Благословия за убийство и изнасилване - това беше още един шок за мен.

Руската православна църква не се противопостави с нищо срещу руската култура и възпита така руския войник - крадец, изнасилвач и убиец.

Михаил Ежов

Офицери

В Русия има много съюзи. Може да бъркам имената им. "Съюз на руските офицери", "Съюз на ветераните от бойните действия", "Съюз на ветераните от Афганистан", "Съюз на всички видове вимпели и групи АЛФА" и бла, бла, бла... Безкрайни съюзи на момчетата зайчета (идиом водещ началото си от анимацията "Ну, погоди!" и едноименния хор във филмчето бел. прев.). Бойни, изстрадали и честни. Ключовата дума тук е "честни". Офицери. Хе хе.

И така? Къде са всички тези офицери? Къде са всички тези възпитаници на елитните офицерски училища? Нахимовци, Суворовци и бла, бла, бла... Къде е елитът на нашата армия? Къде е нашата сол на земята, белите кости, синята кръв. Къдеее?

В първия ден на войната. Е, добре. Не в първия. Във втория, третия. Къде бяха те? Къде бяха те след Буча и след като за тези военни престъпления разбра целия свят?

Офицерите! 

Те трябваше да дойдат в Кремъл, точно под стените му. Да се наредят в редица като на парад, да скъсат пагоните си, всички отличия и медали и да извикат - НЕ ИСКАМЕ ДА ИМАМЕ НИЩО ОБЩО С ТАЗИ "АРМИЯ". И да хвърлят всичко върху мавзолея. Да покажат волята си, да покажат твърдостта си, да подчертаят отношението си към елита на войската. Да поискат оставката на Върховния главнокомандващ и да изискат военен трибунал за всички военнопрестъпници. Те трябваше да се разграничат от всичко, което в съвременния свят се нарича руска армия.

Съвременният руски офицер е провал. Измислица. Няма чест, няма доблест, няма вярност към народа, нито към професията. Той е просто узаконен мародер, изнасилвач и убиец, само че с по-висок ранг.

Образование

Режимът на Путин е на 22 години. Точно на толкова години са момчетата, които крадат, изнасилват и убиват в Украйна. И точно тук може да се постави чертата под руското образование. Кой е отгледал тези момчета? Кой ги е направил такива? Руската култура? Руската религия? Руските офицери? Или руското образование... Наследник на най-доброто в света - съветското образование.

Кой е възпитал тези бивши деца, за да станат крадци, изнасилвачи и убийци?

С какво се занимавахте вие, руските учители, през всичките тези 22 години, че след като при вас дойдоха деца, пуснахте в света пълноценни убийци и изнасилвачи? Разбирам, че не ви е било до това. Трябваше да се осигури избирателна активност и гласуване за единната партия ("Единна Русия" - бел. прев.). Но това се случва веднъж на четири до шест години. А през останалото време какво правехте? Как възпитахте тези деца? Деца, поверени ви от доверчиви родители. А вие превърнахте тези деца в крадци, изнасилвачи и убийци. На какво сте научили тези деца? На съвест? На милост? На състрадание?

Не. Не. И още веднъж не!

Именно вие ги научиха на това, което правят в Украйна. Това е именно вашата заслуга като педагози. Буча е следствие от вашите уроци.

...

И така е навсякъде. Където и да пипнеш, се появява гнойна пъпка. Където и да натиснеш се появява цирей.
Има култура, но тя е ненужна.
Има религия, но тя е безполезна.
Има армия и офицери, но няма чест.
Има учители, но те не учат за стойността на човешкия живот.

...

Знаете ли какво? Боли ме сега. Боли ме. Боли ме много.

Болно ми е да гледам какво прави моята страна в Украйна. Как я унищожава и измъчва. Как моята страна убива украинци. Боли ме да гледам страданията на украинците.

Болно ми е да гледам потоците от бежанци. Много ме боли, когато гледам как хората оставят всичко и бягат, бягат, бягат. Не в търсене на по-добър живот, а за да оцелее. ЗА ДА ОЦЕЛЕЯТ!!!

Боли ме като гледам жена си. Прекарала е детството си в Николаев. Която сега не спи, а дреме. Който сега следи внимателно новините, сверявайки ги с картата на родния си град. Която живее в новините за обстрелите на Николаев. ЖИВЕЕ!!! В това.

С болка осъзнавам, че всичко това прави именно моята страна. Моята Родина. Моята Родина се превърна в глобална гнойна пъпка. В изчадие от ада. Глобално зло. От нищо неприкрито зло.

Боли ме като да гледам руската телевизия и виждам как някога нормални хора са се превърнали в лакеи на това зло. Как по всички федерални канали сериозно обсъждат накъде да метнат ядрената ракета. Смеейки се и дюдюкайки. Разсъждават струва ли си да унищожат Варшава, Лондон или Ню Йорк. Сякаш се наслаждават на собствената си глупост и безнаказаност. Сякаш се наслаждават на усещането за собственото си безсмъртие. Наивно вярват, че всички ще умрат, но не и те...

Не знам какво друго да ви кажа.

Аз съм руснак. И аз се уморих от това. Уморих се от собствената си страна. Уморен съм от вечния ѝ стремеж към господство. Уморен съм от величието ѝ.

Уморен съм нейната безполезност, от ниския ѝ стандарт на живот, от мудността и безпътицата.

Уморен съм от вечния ѝ стремеж да изпревари някого, да тормози някого, да бомбардира някого.

Аз съм руснак. И съм уморен.

Знам само едно нещо. Тази гнойна пъпка по тялото на планетата трябва да се лекува. Ако е необходимо, да се отстрани хирургично. За да не се повтаря това никога повече. НИКОГА!!!

Михаил Ежов е музикант, композитор и аниматор от Санкт Петербург. Живее в България. Преди месец беше привикан за "профилактика" от полицията в Бургас, заради протестна акция, при която на пилона пред почетното консулство в Бургас бе издигнато знаме, чието лого се състои от две букви Z използвани от руската пропаганда за войната срещу Украйна на мястото на руския флаг. Тази негова публикация във фейсбук профила му предизвика голяма реакция и социалната го блокира. Междувременно текстът заживя собствен живот е преведен на няколко езика. 

*Заглавието е на редакцията.

Превод и редакция Георги А. Ангелов