OffNews.bg

Внимание: Зайци по „Хемус“!

Част от магистрала „Хемус“ изчезна заради повредени „заешки“ огради. Това стана ясно от отговор на запитване, което OFFNews.bg изпрати до Агенция „Пътна инфраструктура“. Поводът за запитването е сигнал от потребител на форума OFFRoad-Bulgaria, според което в участъка между тунела „Витиня“ и Ботевград и в двете посоки по магистралата е поставено ограничение на скоростта от 90 км/час. Участъкът е обозначен и с табели за опасност от преминаващи животни.

Магистрала "Хемус" в участъка от тунел Витиня до "Лукойл" Ботевград я хвана липсата. Участъкът е обозначен със знаци за нормален път с максимално разрешена скорост от 90 километра в час. С повишена опасност от преминаване на домашни и диви животни. Зимата беше разбираемо заради замръзналите и непочистени мостове, но сега каква е причината?, пише потребителят.

В сигнала се допълва още, че масово ограничението не се забелязва и спазва от преминаващите през участъка.

От отговора на пътната агенция става ясно, че въведеното ограничение по магистралата е именно заради повредените от тежките зимни условия предпазни „заешки“ огради. Ограничението е въведено с решение на Управителния съвет на агенцията, като са поставени и съответните знаци, които „осведомяват водачите на МПС за евентуална опасност и причината за ограничаване на скоростта“. 

В същото време пътят запазва статута си на магистрала и то в рамките на няколко километра. От АПИ не отговориха на въпроса ни каква е дължината на отсечката, в която важи ограничението. По информация на пътували скоро по магистралата става въпрос за 32 км след отбивката за Ботевград в посока София.

От АПИ не уточняват дали са започнали ремонтни дейности по повредената ограда и до кога ще е в сила ограничението. От пътната агенция също така не отговориха и на въпросите ни за това има ли други подобни участъци по останалите магистрали, в които има нововъведени ограничения на скоростта. 

На въпросния участък често има патрули на Пътна полиция, които следят за спазване на въведеното ограничение, оплакаха се шофьори, неспазили ограничението.