OffNews.bg

Пелов и другият избягал затворник се крили в апартамент в Ботевград

След бягството от затвора Владимир Пелов и Радослав Колев са се укривали заедно в апартамента в Ботевград, съобщава Нова тв. 

Пелов беше убит във вторник вечерта - 5 юни, малко преди полунощ. Тялото му беше открито в центъра на Ботевград след престрелка. От информацията, която разпространиха от МВР, стана ясно, че през цялото време, откакто Пелов е избягал от затвора, той се е укривал в апартамент в града. Жилището било на съпругата на негов приятел - Мико Петков, двоен убиец, който се самоубил в затвора. 

Именно в този апартамент Пелов и Колев живеели, след като избягаха от Софийския централен затвор на 3 април.

Двамата са отишли там около 25-26 април и са останали в жилището допреди около десетина дни. След това са напуснали и в деня на стрелбата се е върнал само Пелов, а Колев все още не се знае къде е и дали е жив.

И двамата избягали затворници са били с променен външен вид – не са се подстригвали и са носели дълги бради.

Не е ясно къде са били Пелов и Колев от деня на бягството от затвора до 25-26 април, когато са се скрили в апартамента в Ботевград. Когато са отишли обаче там са се грижили доста добре с тях, но най-вероятно принудително. Не са ги издали, защото са се чувствали заплашени. Казано им е, че ако ги издадат, ще има последствия.

Ясно е също, че синът на Пелов е знаел, че двамата избягали затворници са там.

В апартамента е намерен сак с граната и тротилови пресовки.

Никой от съседите не е виждал двамата бегълци. Не е имало сигнали.

Експерти коментираха обясненията на МВР за това, че Пелов не е бил задържан по-рано, тъй като бил с променена външност. 

„По начина, по който виждаме Владимир Пелов с брадата и качулката, той трябва да изглежда двойно по-подозрителен на органите на реда, защото прилича на джихадист. Пък и една брада в градче, в което си се родил и живял не е средството, с което да станеш неузнаваем”, категоричен е бившият секретар на МВР Николай Радулов, цитиран от bTV.

Той обясни, когато едно лице се издирва, обикновено се прави фоторобот, с който се променя външността на издирвания - "слагат се бради, мустаци, състаряват го, подмладяват го, за да създадат представа на хората”.

„Това учудване на МВР и прокуратурата, че Пелов е с брада, говори или за некомпетентност, или за елементарен опит за оправдание”, категоричен е Радулов.

Бившият директор на ЦСБОП Тихомир Стойчев смята, че МВР определено не се е справило при този случай. 

„Това е синтезиран образ на България – днес вместо „България на три морета” имаме „България на трите мутрета”, обобщава Стойчев.

„Ако трябва да направим едно заключение по-общо, от началото на годината досега, имаме доста кървави събития. И като че ли МВР се стреми да измъкне някакви доказателства каква работа е свършило”, смята Стойчев.