OffNews.bg

МВР е сигурно, че Евелин Банев-Брендо е пресякъл границата за последно през 2013 г.

Евелин Банев-Брендо е пресякъл българската граница за последно на 13 юли 2013 г., когато е бил конвоиран у нас от Италия заради наказателно производство, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов на извънреден брифинг. След тази дата МВР няма данни за пътуванията му, допълни той.

Проверени са и имената от фалшивите паспорти, за които се твърди, че са използвани от Брендо, но и за тях няма данни да са влизали в България.

На журналистите не бе дадена възможност за въпроси и така и не стана ясно как българският кокаинов крал се е озовал пред вратите на Централния софийски затвор преди дни, когато доброволно се предаде, и настоя да излежи присъдите си от Италия и Румъния тук. 

Иначе Калин Стоянов даде подробности, които вече са известни. На 25 юли 2018 г. е подаден сигнал за Брендо в шенгенската информационна система на основание на Европейска заповед за арест, издадена от Софийската градска прокуратура пет дни по-рано. Тя е на база 6-годишната присъдата на Банев за наркотрафик. По искане на Върховната касационна прокуратура Евелин Банев е обявен за международно издирване с червена бюлетина.  

Не е известно как Евелин Банев се е озовал в страната ни, но затова пък МВР знае, че на 27 октомври 2016 г. той се явява в СДВР и подава заявление за издаване на лична карта. На следващия ден отива в отдел "Пътна полиция" в СДВР за свидетелство за управление на МПС. И двете са му издадени без проблем за срок до 2026 г. и все още са валидни. Брендо представя именно тази лична карти, когато се предаде, уточни министърът.

Заради решението на Апелативния съд в София да откаже изпълнението на издадената от румънските власти европейска заповед за арест е установен само адресът му заради международното издирване на Банев. 

На 7 септември 2021 г. в дирекция "Международно оперативно сътрудничество" към МВР идва спешна телеграма от бюрото на Интерпол в Украйна за задържането на Брендо в Киев. Нашето МВР предоставя негови пръстови отпечатъци и снимки, придружени от заповедта за арест от СГП. На следващия ден документите за екстрадицията са предоставени на дирекцията в МВР от ВКП и от СГП, които незабавно са пратени на Интерпол в Украйна. 

20 дни по-късно след медийни информации, че Банев е освободен МВР праща спешна телеграма до Киев за подробни сведения. Оттам ги уведомили, че по решение на тамошния апелативен съд Банев е бил освободен, тъй като той е придобил украинско гражданство. И той изчезва.

През юли 2022 г. Банев е обявен за международно издирване от Италия заради нова заповед за задържането му от съд в Милано. В началото на 2023 г. е извършена проверка по повод факта, че Брендо е упълномощил адвокат да го представлява и защитава. Въпросното пълномощно е удостоверено с подписа на кметския наместник на врачанското с. Тлачане. Наместникът потвърдил, че Евелин Банев е присъствал при удостоверяването на документа, но не са разговаряли. 

Въпреки това МВР не е събрало категорични данни, които да сочат, че Банев е бил в селото, заяви Калин Стоянов. 

През всичките години МВР е издирвало Евелин Банев на всички възможни и известни адреси, увери той.