OffNews.bg

Борисов: Не дооценихме ситуацията на "Тракия"

Ситуацията на магистрала "Тракия" не е била оценена добре и магистралата е трябвало да е затворена по-рано. Това обяви премиерът в оставка Бойко Борисов след заседанието на кризисния щаб за защита на населението при бедствия и аварии Бургас.

Десетки автомобили и шофьори са блокирани на пътя Айтос – Карнобат, до село Миролюбово, след като аварирал ТИР причини огромно задръстване на отсечката, по която бяха пренасочени колите от затворената магистрала. 

„И летците, ген. Попов, ще ви кажат – насечен вятър – опасен и за самолетите, и за автомобилите. Не са дооценили добре рисковете и може би магистрала „Тракия” трябваше да бъде затворена изобщо днес. До последно мислеха, че може да се минава по нея. Това ще го анализираме за друг път. Може да е по-тежко за трафика, но по-отрано да се спира движението”, заяви Борисов. 

"До 14 часа забраняваме да се движат автомобили. И въпреки забраните днес, забранено за ТИР-ове, имаше отново неспазване на правилата. ТИР, въпреки забраната, влиза, обръща се и прави колони задръстване, хората нервничат и аз ги разбирам напълно. Всички екипи работят много активно, областните са на място. Полицаите вървят кола по кола и разпитват кой от какво има нужда", допълни той.

За съжаление, верижните машини вървят бавно. Търпение, нека хората да стоят на топло, полагаме огромни усилия да пробием пътя и да могат да минат. Хиляди хора са включени в акцията. Надявам се до сутринта да сме готови. Два хотела сме осигурили в Бургас, автобуси също, за тези, които искат да ги закараме на безопасно място, обясни още премиерът в оставка.