Жена и синът й въвлечени насилствено в нощна гонка заради 10 сек. закъснение на светофар

OFFNews 17 март 2016 в 10:14 19149 18

Жена и синът й са били преследвани и насилствено въвлечени в нощна гонка по бул. "Цариградско шосе" от младежи. Те се ядосали, защото младият мъж, който бил зад волана, не потеглил веднага при светването на зелената светлина на светофара.

Жената се опитва да потърси помощ на тел. 112, но не среща адекватна реакция.

След ужаса, който преживява през нощта, се опитва да подаде жалба срещу преследвалите я младежи, но отново се сблъсква с бюрокрация в полицейските управления, които е принудена да обиколи.

Ето какво разказа потърпевшата Румяна Йовчева пред bTV:

"Не тръгнахме на светофар, закъсняхме на зелена светлина с 10 секунди. Бяхме наказани със сина ми, който шофираше колата от кола, изчакваща зад нас. Ние се забавихме, защото имаше преминаващ пешеходец. Часът беше дванадесет и половина вечерта. Колата зад нас адски много бързаше и започна свирене на клаксони и преследване по цялото "Цариградско шосе". Гонка като в ужасите, екшън. Започнах да търся помощ от телефон 112, който явно само препредава - регистрира, не реагира.

Това започва от входа, на светофара на "Горубляне" и продължава до алея "Яворов". През това време аз три пъти търся помощ от телефон 112, който не реагира по никакъв начин.

Шофьорът набиваше спирачки пред нас, пусна аварийни, размахваше заканително юмруци - в колата бяха четири млади момчета на видима възраст между 20 и 30 години, във видимо превъзбудено състояние, нямам идея дали от алкохол или от нещо друго.

Видях номера на автомобила и го предадох на телефон 112. На първото обаждане операторът каза: "Вие, треперещата госпожа...". Това беше повече от унизително. Те просто регистрират, не реагират. Едно време имаше телефон 166, на който веднага реагираха. Съдействие не получих до алея "Яворов", където колата отби, поради простата причина, че има камера след алея "Яворов" и те знаят много добре къде да спрат.

Няма такъв ужас, няма такава заплаха за живота ни, няма такъв стрес в дванадесет и половина през нощта, които ние преживяхме. Имаше други участници на пътя и моля ако има свидетели, да вземат отношение. Това беше много страшно.

След този ужас реших да си търся правата, да допринеса за нормализирането на тази държава. Първо отидох в КАТ, за да подам жалба, заявителски материал. От КАТ, където бяха изключително любезни и ми оказаха пълно съдействие, отидох в Четвърто районно, по местоживеене. Там се сблъсках на входа с вашите камери и много благодаря за съдействието на bTV. Там ми казаха, че не съм за Четвърто, а трябва да отида в Седмо районно. Попитах къде е и служителката ми написа адрес на едно листче. Въведох го в навигацията на колата и тя ме отведе до Центъра по метеорология и хидрология при БАН. Попитах охраната къде е 7-мо районно, която ми каза, че трябва да отида на гърба на ХИТ маркет. Отивайки там, виждам патрулки и решавам, че това е Седмо районно. Питам граждани отвън и те ми казват: "Не, не е тук, а е в онези сгради в далечината, където е полицейската академия. Отивам в полицейската академия, вземат ми личната карта, записват ми данните. Нося в ръка жалбата си. Оттам нататък чакам час и петдесет минути, за да дойде и моят ред и ми казват: "Не, вие откъде бяхте - отляво на светофара или отдясно?". Казвам: "Бях в средната лента". "Ами не, щото отляво е Седмо районно, отдясно - Осмо." Поглежда и казва: "Не, вие не сте за Седмо, вие сте за Осмо районно". И тъй като аз съм активно работещ човек и не мога да си взема отпуск, за да подам една жалба, се връщам на работа и отивам вечерта след работа в Осмо районно, където също имам указан адрес от служителите на Седмо районно. Там ме посреща служител, който ми казва: "Вие защо идвате? Колко е часът сега?". Казвам: "Идвам, за да си подам жалбата". "Ами защо идвате сега, елате утре." "Вие не може да ми кажете кога да дойда, защото аз съм на работа". Оттам нататък ме посреща сънена служителка, видимо нелюбезна, подавам си жалбата и едва вчера получавам входящ номер.

Искам да благодаря на господин Маринов - началникът на СДВР, на началника на Осмо районно управление, които ми съдействаха всичко това да се случи в рамките на 2-3 часа на следващия ден. Тези, които заплашиха моя живот и живота на сина ми, и всички участници в движението, ужаса, който преживяхме, са разкрити. Само за половин ден след вашата намеса, за което отново благодаря.

Директорът на СДВР комисар Младен Маринов заяви:

Още вчера извърших бърза проверка, за да проследя движението на материалите, които са пускани. Установихме това, което разказа и гражданката.

...

С подаването на заявителския материал в КАТ реално започва и нашата работа по случая, по установяването на останалите участници в случая - водачите на въпросния миниван.

...

Снощи бяха установени както автомобилът, така и водачите - 20-годишен тийнейджър, правоспособен, с него приятел 22-годишен и две момичета, по техни данни. Предстои установяването на други свидетели, на видеокамери по трасето, които да обективират тези техни показания

...

Те не отричат за случая, но смекчават вината си".

Случаят ще бъде докладван в Районна прокуратура.

Единият от пътувалите в минивана е бил задържан във връзка с досъдебно производство по друг случай.

Комисар Маринов обеща наказания, ако се установи, че е имало грубо отношение към жалбоподателката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!