Вертолети изляха 160 тона вода за ден над горящото Кресненско дефиле

OFFNews 26 август 2017 в 19:33 2485 0

Два вертолета изляха близо 160 тона вода над огъня, обхванал Кресненското дефиле.

Ми-17 от състава на ВВС участваха в борбата с големия горски пожар, като гасиха в недостъпните за хора пламнали места. Екипажите им направиха около 64 захода от 9 ч. до края на работния си ден в 18.30 ч., съобщиха от Министерството на отбраната.

Освен тях 118 военнослужещи със специализирана техника от състава на Сухопътните войски участваха днес в борбата с огнената стихия в Благоевградска и Хасковска области. Модулните групи продължиха работа и след 19 ч. над Кресна, а пожарът в района на селата Филипово и Варник, област Хасково, е бил локализиран с помощта на групата от Сухопътните войски, която участва в потушаването на огъня от 7 ч. до 18 ч.

Тази вечер министърът на вътрешните работи Валентин Радев благодари на всички участници в гасенето на пожара в Кресненското дефиле, на хората и институциите, които помагат и отчете каква е ситуацията към момента.

600 души работят на терен, 42 са пожарните автомобили, включена е и друга специализирана техника.

Освен пожарникарите, които са основният състав, участват и служители на полицията, жандармерията, Югозападното държавно предприятие, от Регионалната дирекция по горите, от аварийно-спасителното звено на Столичната община.

Включени са 85 военнослужещи - основно от бригадата в Благоевград и от София. Работят и служители на парковете Рила и Пирин, много доброволци, като днес пристигна поредната група от София, включиха се членове на ловни дружинки, на които благодаря, каза Радев. Той благодари и на БЧК, който осигурява храна, и на екипите на Спешна помощ, които непрекъснато са на разположение. По 2 спешни автомобила винаги са на дежурство.

20-киловолтовият далекопровод няма да бъде пуснат, за да останат работещите и екипите в безопасност, предупреди министърът. Пътят остава под постоянно наблюдениие, както и населените места, в които са разпределени полицейските служители в патрули. Изтегля се жандармерията, полицейски екипи ще останат за наблюдение и контролът над влизащите в населените места ще продължи.

По-добро състояние на въздуха отчете той. Възможно е да има леко задимяване в участъка при гара Стара Кресна. Под контрол остава и трасето на главния път Е 79.

Главен комисар Николай Николов, директорл на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ каза, че по предварителна оценка площта на пожара прехвърля 13-15 000 дка.

Организацията тази вечер ще е подобна на предишните вечери - най-малко 150 души ще дежурят, най-голям ще е съставът при последното огнище – край гара Стара Кресна.

Техника ще бъде пренасочена към Кресненското дефиле.

Според Николов ситуацията вече овладяна и под контрол, но в района на гара Стара Кресна ще са необходими усилия за ограничаване на огъня, който гори в боров масив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша