Върховният комисариат на бежанците осъжда инцидента с убития имигрант

OFFNews Последна промяна на 16 октомври 2015 в 09:38 8426 39

От Върховния комисариат на бежанците към ООН в България осъждат инцидента, при който тази нощ край Средец граничен полицай застреля афганистански имигрант. 

От ВКБООН сме дълбоко шокирани от инцидента, при който загина имигрант. Осъждаме това, че се е стигнало до смърт на търсещ закрила човек от Афганистан и че това се е случило, докато той се е опитвал да стигне до безопасността на България и да упражни своето универсално човешко право да потърси убежище. Призоваваме България разследването да бъде незабавно, задълбочено, прозрачно и независимо, каза по БНР Борис Чеширков – говорител на ВКБООН.

Той допълни, че през последната година България е успяла да създаде сериозен капацитет за прием на бежанци, който е за около 5 хиляди души.

Бежанците търсят безопасност, търсят сигурна среда. Те за изпаднали в отчаяние и заради това отчаяние, при липса на законови пътища към България и към Европа, те търсят каналджии, търсят трафиканти и тяхното движение се случва чрез престъпни мрежи. Това, разбира се, ги поставя в малко по-различен контекст. Същевременно ние говорим за човешки същества – за майки, бащи, непридружени деца, за семейства и за сами мъже. Независимо от профила, тези, които идват и търсят закрила, трябва да им бъде предоставена възможност да бъдат чути, тяхната молба да бъде разгледана и на края на една щателна процедура те да получат своето решение, обясни Чеширков.

Според него е голяма грешка да се създава връзка между бежанците и тези, от които те бягат, визирайки коментарите, че сред търсещите закрила може да има радикално настроени хора.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.10 2015 в 18:37

Това педалче на снимката остава без книжка.Дет го гепнем там ша го лепнем!Спра ли го тоя,крив ша го прая!

17.10 2015 в 02:06

Говорителят Чеширков е в противоречие със себе си: "...изпаднали в отчаяние... при липса на законови пътища към България и към Европа, те търсят каналджии, трафиканти и... престъпни мрежи... търсят закрила... и на края на една щателна процедура..."
Толкова "беззащитни" и "честни" хорица биха могли да получат защита на Български граничен КПП по светло (макар и без документи)- това господинчо са Законовите пътища и за сведение на "Комисарията" те все още съществуват в България !!!
"Отчаяните" не търсят трафиканти и престъпни мрежи, повечето нямат пачки валута дори, камо ли по два мобилни апарата в дисагите ...
И защо този комисарият не изчака експертизата, както правят останалите капацитете по болната тема за поредното Велико преселение ???

17.10 2015 в 00:03

НЕма такава държава....

1. „Държавна граница” е линията, която огражда територията на Република България. Вертикалната повърхност, минаваща по тази линия, определя границите на въздушното пространство и земните недра на страната (§ 1, т. 1 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за МВР)

2. „Гранична зона” е територия с дълбочина 15 км, която на сухоземната граница се определя от линията на държавната граница, а на морската и речната граница - от линията на брега, и в която Национална служба "Гранична полиция" осъществява правомощията си по охрана на държавната граница и контрол за спазването на граничния режим (чл. 78, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за МВР)

3. „Гранична ивица” е частта от граничната зона, разположена непосредствено по протежение на линията на сухоземната граница, с дълбочина до 300 м, считано от линията на държавната граница. Островите и българската част от водите на граничните реки се включват в граничната ивица. Тази разпоредба не се прилага за река Дунав. Точното очертаване и определяне на дълбочината на граничната ивица се извършва от министъра на вътрешните работи съгласувано с областните управители и кметовете. Извършването на стопанска или друга дейност в граничната ивица се съгласува с началника на съответния регионален граничен сектор (РГС). (чл. 78, ал. 2-5 от Правилника за прилагане на Закона за МВР)

4. „Нарушител на държавната граница” е лице, пресякло или опитващо се да пресече държавната граница на Република България по какъвто и да е начин извън пунктовете за пропускане или в пунктовете за пропускане, но в нарушение на правилата за нейното преминаване (чл. 82, т. 1 от Правилника за прилагане на Закона за МВР)

5. „Граничният паспортно-визов контрол” се извършва в граничните зони и в зоните на ГКПП (чл. 85д от Правилника за прилагане на Закона за МВР)

6. „Преминаване на границата” е пресичането на линията на границата на Република България (§ 1, т. 2 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за МВР)

7. „Граничен контрол” е контролът, който се осъществява по отношение на лицата, превозните средства и стоките по повод преминаване на държавната граница или присъствието им в граничната зона (§ 1, т. 3 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за МВР)

И сега какво?Някакви си чифути,правещи се на "имигранти",нарушават нашата граница? Гранична полиция взима мерки за задържането им.Оказва се обаче,че нашите гранични полицаи не трябва да задържат нарушителите оказали съпротива , а едва ли не да ги посрещнат с хляб,сол и цветя,защото въпросните били "имигранти". След като се имат за бежанци,имигранти или каквито там се инициират,защо не влязоха през граничните КПП-та ,а се намъкват през нивите???
За пореден път България доказа на света и най-вече на своят народ,че е държавата на абсурдите !
Чудя се само,докога нашите власт имащи ще правят "свирки" на Европа и света?
Защо веднъж поне не заемете твърда позиция господа политици и не защитите това,което е останало като една от малкото национални гордости-държавните ни граници.Като гледам утре,заради Европа или САЩ ще сте готови да продадете и българските символи или да ги замените с каквото решат "господарите ви господа чуждопоклонници!?!
Поне сега запазете българското достойнство!
Граничният полицай Вълкан Хамбарлиев и колегите му заслужават награда. Същите според мен са изпълнили дълга си,като са пресекли поредното "нахлуване" на нарушители в РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ !

17.10 2015 в 00:00

А този юнак от снимката ходил ли е войник, заклевал ли се е в името на Родината?
Какъвто и да е застреляния ТОЙ Е НАРУШИТЕЛ НА ГРАНИЦАТА!

16.10 2015 в 18:33

Това което е станало! Нашите ги хващатат и им казват : - Хвърляме ези, тура във въздуха и стреляме, ако оцелим турата минавате ако е езито обратно! Хвърлят един желязен лев, стреля нашия момък, БУМ - РИКОШЕТ, и бам в чалмата на най отворения Талибан!

16.10 2015 в 17:55

до чесън....ти си долен кретен и най вероятно си софийско педалче ...а сега по темата: това са бъдещи терористи ,а не бежанци...къде са жените и децата им?! Тия така наречени бежанци стават все по нагли и арогантни, затова само твърда ръка ,точно както унгарците ...

16.10 2015 в 17:04

Като гледам малоумните коментари и омразата, която се лее, почвам да се съмнявам, че България някога е спасила евреите си.

16.10 2015 в 16:48

"Осъждаме това, че се е стигнало до смърт на търсещ закрила човек от Афганистан и че това се е случило, докато той се е опитвал да стигне до безопасността на България и да упражни своето универсално човешко право да потърси убежище. "

Тоз ако го видя някъде, такъв бой ще изяде, че ще отиде да търси убежище в Сирия...

16.10 2015 в 15:44

Е не, ще ги оставят да стрелят както си искат и ще им кажат: Добре дошли! Заповядайте у нас!

16.10 2015 в 15:20

Само не разбрах къде са се скрили майките и децата, търсещи убежище! Това не са бежанци, а НАРУШИТЕЛИ!Има законен начин за преминаване. Може би трябва да ги посрещнем с хляб и сол, че още не са ни взривили? Е, и това ще стане...Първо тръгнаха жени, деца и бременни, после млади, силни и агресивни мъже. Чакаме оръжията да се доставят и да ни почнат...