В Анево са тествани оръжия за умерените бунтовници в Сирия

OFFNews 11 юни 2015 в 10:07 4717 8

При инцидента на полигона в Анево са тествани оръжия, предназначени за умерените бунтовници в Сирия. Това става ясно от писмо на посолството на САЩ в София до Ройтерс.

В писмото се казва, че подизпълнителите на американското правителство, станали жертва на взрив миналата седмица на полигон в България, са работели по военна програма на САЩ за обучение и въоръжаване на умерените бунтовници в Сирия.

По време на инцидента тримата подизпълнители обучавали други служители на компанията, но в писмото не се уточнява в какво точно се е състояло обучението.

В него се казва също, че подизпълнителите са служители на базираната в САЩ фирма "Пърпъл шовъл" (Purple Shovel), спечелила договор с Командването на въоръжените сили на САЩ за специални операции.

Фирмата била наета, за да подпомага организация, администрираща американската правителствена програма за обучение и въоръжаване на умерените опозиционни сили в Сирия.

От "Purple Shovel" са отказали коментар. На сайта на компанията се посочва, че тя се занимава с логистика и е специализирана в действия във вражеска среда и при хуманитарни кризи.

Вчера министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че е разпоредил пълна проверка по информацията, че на полигона в Анево е тествано оръжие за опозицията в Сирия.

При взрива загина американски гражданин, а още 4-ма души бяха ранени. Ранени бяха и двама българи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови