Силен вятър разгоря пожара в Кресненското дефиле, започна евакуацията на с. Влахи

OFFNews 28 август 2017 в 14:35 4513 2

Огънят в Кресненското дефиле се е разраснал в посока село Влахи и е започнала спешна евакуация на всички жители на селото, съобщи МВР. 

Част от пожарните екипи са били изтеглени на безопасни места и е започнало тяхното прегрупиране с цел овладяване на огъня към село Влахи, обясни главен инспектор Добри Тонков.

Със заповед на областния управител на Благоевград Бисер Михайлов е разпоредено да започне евакуация на жителите на село Влахи.

"Евакуацията се налага заради рязкото влошаване на метеоролигичните условия и изключително силния вятър, който насочва пожара и пламъците към селото. За нас приоритет е спасяването на човешките животи и запазването на живота на жителите на селото", заяви Михайлов.

"От вчера сме предприели мерки и превантивни действия, ако се наложи евакуация на селото. Направен е списък на жителите на село Влахи, около 19 души, една част от тях са постоянно живущи, други имат там вили и къщи, в които ходят в почивните дни", поясни главен комисар Николай Хаджиев, директор на ОДМВР –Благоевград.

Предприети са бързи действия след издаването на заповедта хората по списък да бъдат изведени от селото максимално бързо.

"Предполагам, че ще срещнем съпротива от част от жителите на селото, както беше от изминалите дни в Ощава и Сенокос, но това се прави с цел тяхната безопасност. Знаем, че са привързани към къщите си, към животните си, но най-важното е човешкият живот", каза той. Хаджиев бе категоричен, че ако се наложи, дори и принудително хората ще бъдат изведени и евакуирани, за да са в безопасност.

Дни наред тлеят огнища в Пирин. Равносметката до момента е 15 хил. дка земя, щети за милиони, а за да се възстанови гората ще са нужни десетки години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12027

2

akustika

28.08 2017 в 16:55

А къде е специалиста по пожарите ,тупанбаши на републиката ,за да се реши бързо въпроса?

12298

1

kamborev

28.08 2017 в 15:52

Дано не се стига до такива действия.