Правят 20 м пътеки в Кресненското дефиле, борят се пожарът да не стигне до лешоядите

Пътят не е задимен, село Влахи е в евакуационна готовност

OFFNews 28 август 2017 в 11:25 2279 0

Продължава борбата с огъня в Кресненското дефиле в Пирин. През нощта е имало няколко много трудни ситуации, съобщи МВР.

Най-тежко е било около разгорялото се огнище в посока село Влахи. Било е организирано евакуиране на хората, но впоследствие не се е наложило населението да напусне селото. Готовността за евакуиране все още остава.

Днес усилията са насочени основно към 2 сектора – т.н. крив тунел и Скалата, където ще трябва да се направи голяма полоса, уточняват от МВР. Другият сектор е посока Влахи, където допълнително трябва да се включи булдозерът, за да може с направената вече просека да се удържи пожарът.

До момента са направени 21 км просеки, на практика това са нови горски пътища. Гората е в състояние, при което най-малката искра може да предизвика огромен пожар, каза на брифинг на Оперативния щаб директорът на ГДПБЗН главен комисар Никола Николов.

През нощта силният вятър е довел до разрастване на едно от вътрешните огнища в периметъра на пожара и е довел до спешни мерки.

"Просеките, които правим са с цел да се ограничи с пълна сигурност пожара така че да не обхваща нови горски площи.

Съществуващите горски пътища се разширяват до 20 м, за да не премине огънят. Не си позволяваме насрещно палене, за да спасим останалата зелена растителност в периметъра. В посока Мечкул се полагат усилия да бъде спрян пожарът да не премине през билото, за да бъдат спасени местообитанията на лешоядите. Днес с усилията на 250 души ще продължи там борбата в много тежък и стръмен релеф със скали и сипеи и силен наклон. Теренът е много труден, недостъпен, алпинисти огледаха мястото, но хеликоптерите помогнаха", поясни директорът на Югозападното предприятие Д. Дамянов.

Обстановката по главен път Е 79 е нормална и няма задимяване. Ситуацията обаче се следи постоянно - каза директорът на ОДМВР-Благоевград ст.комисар Николай Хаджиев.

МВР изразява благодарност към служителите и особено към доброволците при работата в този труден терен.

Продължават усилията на прокуратурата и на полицията за установяване на причините за възникване на огъня, заяви областният управител Бисер Михайлов.

Днес е изключително опасен ден, възможно е възникване на неконтролируеми пожари, с пряка опасност за живота. Не палете огън на открито по никакъв повод – категоричен призив отправи главен комисар Николов.

Други пожари 

206 са били пожарите през изминалото денонощие, всички са успешно погасени. Три са по-големите - на територията на Сливен и Шумен са били засегнати десетки дка гори.

В Невестино, Кюстендилско са изгорели 7 необитаеми къщи, плевни. 

Към момента няма пряка опасност за населените места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови