Шефът на Първо РУ пое отговорност за ареста на тримата ученици пред Паметника на съветската армия

Академията на МВР започва курсове за допълнително обучение на полицаите

OFFNews 03 март 2022 в 13:24 3120 0

Началникът на Първо РУ е подал заявление, с което поема отговорност за допуснатите грешки по изпълнението на инструкцията за задържане на непълнолетни и малолетни.

Друг служител на районното е освободен от МВР, а проверката продължава, съобщиха от вътрешното ведомство.

Ръководството на СДВР беше изслушано по повод отвеждането на трима младежи в столичното Първо РУ на 25 февруари. На срещата с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, политическото и професионално ръководство на МВР бяха обсъдени ходът на дисциплинарната проверка за действията на полицейските служители, както и конкретни стъпки за изпълнението на препоръките в писмо от омбудсмана Диана Ковачева, допълват от МВР.

В съобщението не се посочва конкретният повод за мерките, но препоръките на обществения защитник бяха заради нарушения при задържането на трима ученици, които писаха по Паметника на съветската армия „Save Ukraine”. На 25 февруари две момчета и едно момиче на възраст между 15 и 16 г. бяха задържани. По-късно същия ден две от децата са били освободени, но третото е задържано за 24 часа, като по случая е образувано досъдебно производство.    

По разпореждане на Бойко Рашков ректорът на Академията на МВР създава организация за извънреден курс за допълнително обучение на служители с полицейски правомощия – „Усъвършенстване прилагането на полицейските правомощия при работа с малолетни и непълнолетни“. Сред темите, включени в обучението, са „Наказателноправни аспекти“, „Наказателнопроцесуални аспекти“, „Използване на полицейски правомощия – акцент при работа с малолетни и непълнолетни лица“, „Защита на основни човешки права в полицейската дейност при работа с малолетни и непълнолетни лица“, „Предоставяне на полицейска закрила на деца“ и др.

Курсовете започват на 5 март и ще приключат, докато не преминат през обучението всички служители от оперативните дежурни части, разследващите полицаи, служителите от Детска педагогическа стая, както и други служители с полицейски правомощия. След приключването на обучението служителите ще решават тест за проверка на усвоените знания, се посочва в съобщението.

Дирекция „Инспекторат“ ще започне тематична проверка в СДВР и ОДМВР в цялата страна. Ще се проверяват създадената организация и изпълнението на изискванията на Инструкцията за реда за осъществяване на задържане, оборудването на помещенията за настаняване на задържани лица и реда в тях.

Предприетите мерки от страна на ръководството на МВР се отнасят за грешките от страна на служители на полицията и неспазване на инструкцията за задържане на непълнолетни и малолетни лица, а не за работата на служителите по опазване на обществения ред. Ръководството на МВР ще продължава да бъде безкомпромисно към нарушаването на основни човешки права и нормативни актове и ще отстоява интересите на всички служители, които изпълняват задълженията си спазвайки Конституцията и законите на страната, посочват още от МВР.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС