Омбудсманът откри нарушения при задържането на учениците, писалите по Паметника на съветската армия

Диана Ковачева изпрати препоръки до вътрешния министър Бойко Рашков

OFFNews 01 март 2022 в 15:33 3296 0

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков във връзка с извършена проверка по повод задържането на трима десетокласници, които писаха по Паметника на съветската армия.

На 25 февруари тримата ученици - две момчета и едно момиче на възраст между 15 и 16 г., бяха задържани заради надпис „Save Ukraine” върху постамента на паметника. По-късно същия ден две от децата са били освободени, но третото е задържано за 24 часа, като по случая е образувано досъдебно производство. Детето е освободено на другия ден.

Ковачева е категорична, че „когато става дума за деца, лишаването им от основни права по време на полицейско задържане е абсолютно недопустимо и че задължително следва да се осигурява адвокатска защита на задържания непълнолетен“.

Сред нарушенията, констатирани при проверката на омбудсмана, е, че останалите две деца са разпитани в качеството си на свидетели, единствено в присъствието на представител на детска педагогическа стая. Освен това за престоя им в сградата на районното управление не са уведомявани техните родители или попечители, както и че не им е осигурена адвокатска защита.

Омбудсманът обръща внимание, че съществуващите специални правила за задържане на непълнолетни се отнасят и за трите вида задържане на непълнолетен – полицейско, прокурорско и съдебно.

Ковачева посочва, че първото и най-важно условие, което следва да се има предвид, е, че задържане на непълнолетен е допустимо само в изключителни случаи. В закона тази възможност е предвидена на последно място. 

"Становището ми като омбудсман е, че характерът и тежестта на извършеното от непълнолетния деяние не съответства с наложената му мярка – задържане в структура на МВР за 24 часа", пише в писмото си до Рашков Диана Ковачева.

И подчертава, че когато става дума за деца, лишаването им от основни права, каквото е правото на защита, по време на полицейско задържане е абсолютно недопустимо. 

Съгласно разпоредбите на действащото законодателство за задържането на детето незабавно трябва да бъде уведомен неговият родител или настойник, както и директорът на учебното заведение, в което задържаният е ученик. Основната цел на уведомяването на родителя или настойника е той да упълномощи адвокат – защитник на детето, тъй като то не може да го упълномощи само, е категорична Ковачева.

Тя отправя и препоръки:

1. Оперативните работници в местата за 24-часово задържане да уведомяват задължително и своевременно родител или настойник, както и директорът на учебното заведение, в което задържаният е ученик, а не тази възможност да бъде давана на задържания непълнолетен;

2. Да бъде осигурявана задължителна адвокатска защита на задържаните непълнолетни лица, което да бъде изрично регламентирано в законодателството;

3. При задържането на непълнолетно лице да се спазват стриктно разпоредбите на чл. 2 от Закона за закрила на детето;

4. При прилагане на Инструкция № 8121з-78 да не се допуска попълване на декларация за отказ от право на защита от страна на непълнолетно лице;

5. Да бъдат взети предвид решенията на Европейския съд по правата на човека по две дела, в които България е осъдена за нарушение на Европейската конвенция за правата на човека, касаещи свободата на изразяване, неоснователното осъждане и глоба за рисуване със спрей върху паметник;

6. Служителите в РУП на МВР, работещи с деца, да преминават задължително обучение, съобразено с контактите им с децата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови