Пробойна в язовирна стена заплашва от потоп Нови пазар

OFFNews 12 май 2015 в 18:47 3812 0

Нови пазар е заплашен от потоп, заради отворила се пробойна под преливника на едноименния язовир, който се намира до село Стоян Михайловски. Това предупреди кметът на града Румен Панайотов на заседание на Областния щаб по бедствия и аварии, цитиран от Шум.бг. 

В момента от дупката изтича вода, но ако язовирната стена се скъса, за няколко часа 1 милион куб. м вода ще се излеят в центъра на града, каза Румен Панайотов. "Състоянието е аварийно. Може би ще се наложи да обявя бедствено положение", допълни той.

Течът от язовир "Нови пазар 1" е установен тази сутрин. Дупката е на около 1.5 метра под преливника и през нея минават около 6 литра вода в секунда, каза кметът.

"Нали знаете, че положението може да се промени за минути и да стане много опасно", предупреди Панайотов.

Той обвини за състоянието на съоръжението държавната фирма "Напоителни системи", която е на подчинение на Министерството на земеделието и храните.

"Не помня в язовира да е имало толкова вода. От 1978-ма година "Нови пазар 1" е с предписание за спазване на контролен обем от 50%. Сега вече 4 месеца този язовир е догоре пълен и не може да се изтече", каза Панайотов.

Зам.-областният управител на Шумен Петко Шаренков нареди сформирането на извънредна комисия от специалисти от няколко институции. Тя ще посети язовира в сряда в 8.30 часа и в 15 часа ще му докладва за положението. При него трябва да дойде и управителя на шуменския клон на "Напоителни системи".

От изградените 94 язовира на територията на Шуменска област потенциално опасни са 25, както и две хвостохранилища. Това сочи доклада за състоянието на хидротехническите съоръжения в областта, който беше представен на заседанието на Областния щаб по бедствия и аварии.

Всички потенциално опасни язовири са с изготвени аварийни планове и оборудвани аварийни складове. Всички са с работещи кранове на основните изпускатели и обемите им могат да бъдат регулирани.

Изключение правят язовирите "Развигорово" и "Тича". На "Развигорово" е монтирана сифонна уредба като временно решение. За "Тича" е издадено предписание за ограничаване на завиряването при спазване на контролен обем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови