Пожари бушуват в цялата страна, над 60 са за последния месец

OFFNews 02 август 2021 в 18:49 2881 0

Снимка Архив

За последния месец поради човешка небрежност, високите температури и вятъра в горските територии в страната са възникнали 62 пожара на обща площ близо 6700 дка, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. 

Голям пожар бушува в гората над пернишкия квартал "Тева" от страната на Мало Бучино. Заради големия периметър и силния вятър огънят е непредвидим и все още не е овладян, въпреки участието на всички налични екипи на пожарната.

Нов пожар, възникнал днес по обед в землището на село Розино, община Карлово, е обхванал борова гора. Пожарът се е разпространил бързо в гора в землището на Клисура и розов масив в Христо Даново. На място с огъня се борят екип на Регионална дирекция по горите – Пловдив, целият наличен състав на горското стопанство и служители на Пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН). Включил се е и хеликоптер Кугър на военновъздушните сили от авиобазата в Крумово. Теренът е пресечен и също духа силен вятър. Засегнатата площ до момента е около 100 дка.

Локализираният вчера сутринта пожар край хасковското село Брягово, община Хасково, отново е лумнал. Три дни служители на ПБЗН, екип от Регионална дирекция по горите - Пловдив, служители от горските стопанства и военни гасиха огъня в труднодостъпна местност. Пожарът с периметър от 9 километра обхвана площ от 3500 декара. Засега няма засегнати нови площи. На място се извършват действия по локализирането му.

Голям пожар обхвана днес около 13 ч. сухи треви и храсти в района на село Бучино, Благоевградско. На този етап няма опасност за населението и разпространението на стихията е спряно, но живеещите в района са евакуирани превантивно. Екипи остават на място в случай, че вятърът разпали отново огъня. В гасенето взеха участие екипи на районната пожарна безопасност, общинската фирма по чистотата и ВиК са осигурили водоноски и техника. В района на същото село преди седмица отново имаше голям пожар, засегнал около 700 дка. 

Вчера около 16ч. е подаден сигнал за пожар и в гората над Велинград. Причината още се установява, горяха първо сухи треви и храсти, после пламна и гората. Огънят, обхванал 80 - 100 дка, е локализиран и продължава гасенето на отделни огнища. 

През почивните дни е възникнал пожар в землището на село Ломница, Кюстендилско. Към момента пожарът отново се е активизирал. Засегнатата площ е около 100 дка, като на място са служители на горското стопанство и ПБЗН. В стопанството има още два пожара, които към момента са засегнали треви и храсти в близост до горски територии в землищата на селата Габрешевци и Полска Скакавица.

Вчера край ТЕЦ "Бобов дол" се запали сеносъбирачна машина и бали сено. Силното задимяване доведе до временно затваряне на пътя Кюстендил - Дупница. 

В неделя и понеделник са получени над 360 сигнала за пожари в страната, като основна причина остава човешката дейност. Сухото и горещо време са само предпоставки за пожар, но около 90% от инцидентите се дължат на дейността на хората с палене на открит огън и стърнища, много по-малка част са причинени от природни явления. 

Изпълнителна агенция по горите призовава гражданите да бъдат отговорни и бдителни, да спазват противопожарните мерки. Лице, забелязало пожар, незабавно следва да подаде сигнал на телефон 112.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови