Още не е овладян пожарът край Елшица, горят 3 000 дка държавни гори (снимки)

В гасенето се включи и „Кугър“

Диана Варникова 09 август 2022 в 20:41 1567 0

пожар

Снимка Диана Варникова

Пожарът между панагюрските села Елшица и Левски

Огънят в широколистната и иглолистната гора между панагюрските села Елшица и Левски все още не е напълно овладян, тъй като духа много силен вятър, който често сменя посоката си.

Около 3000 дка държавни горски територии са обхванати от пожара.

На мястото са изпратени пожарникари от Панагюрище, Пазарджик, Белово, Септември, Пещера, Велинград, подпомогнати от екипи от Пловдив и Пирдоп.

Снимка: Диана Варникова 

В гасенето участват лесничеи от горските стопанства в региона с високопроходими джипове, а от ръководството на ОДМВР – Пазарджик благодарят на доброволците от Брацигово, Стрелча, Панагюрище, Пещера, както и хората от ловни дружинки, изключителна помощ се оказва и от "Асарел Медет".

Решаващо значение за справянето с пожара оказаха от авиобаза Крумово, откъдето изпратиха два хеликоптера и "Кугър", за да се направят обливания с вода и да се ликвидират най-големите огнища.

На място са и кметовете на двете села, както и кметът на община Панагюрище Никола Белишки, а на терен през целия ден е и областният управител Трендафил Величков. Екипите остават на мястото си и в момента се прави последно облитане с „Кугър“.

Снимка: Диана Варникова

На място действията се ръководят от директорите на пожарната комисар Ангел Ангелов и на полицията старши комисар Петко Шотлеков. За да се получава обективна информация за фронта на пожара и огнищата се използва дрон.

Вчера с хеликоптер Ми-17 бе извършено разузнаване и пожарогасене от въздуха. След направени 19 захода и над 47 тона хвърлена вода, вертолетът се прибра в района на авиобазата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови