Некачествен ремонт е довел до инцидента с асансьора-убиец

OFFNews 20 август 2014 в 08:36 5193 0

Най-вероятно некачествен ремонт е причинил инцидента с паднал асансьор в жилищен блок в София вчера, при който една жена загина, а друга е с тежки травми.

Това обяви пред БНР Валентин Чиликов, главен секретар на Държавната агенция за метрология и технически надзор.

Инцидентът се случи вчера между 8 и 9 ч. на бул. "Цариградско шосе", в бл. 115. При него загина Цветелина Радунчева, на 46 години. Ранената жена е на 41 години. Тя беше откарана е в болница "Света Анна" в тежко състояние.

Чиликов уточни, че до обяд днес ще има окончателна експертиза за това какво е скъсало въжетата на асансьора. 

"Поставени са резервни части, които не отговарят на изискванията, въжетата също не са отговаряли на изискванията, разписани от производителя.

Преди няколко месеца започнахме контрол не само по отношение на асансьорите, но и на другите съоръжения с повишена опасност, той дава вече своите първи резултати, но не можем да компенсираме пропуски, правени години наред. През годините рядко е осъществяван подобен контрол или ако е правен, той е бил формален", коментира още експертът.

По думите му става въпрос за милиони съоръжения. До момента са проверени около 1700 асансьора и 10 процента са спрени от движение заради проблеми.

"Това показва, че контролът през годините е бил формален. Въпросът е да се гарантира безопасността, а това няма как да се случи, ако не се предприемат законодателни инициативи. От шест месеца Държавната агенция е внесла не малко промени, има крещяща нужда от промяна в законодателството, регламентиращо тази дейност", допълни Чиликов.

Той обясни, че днес ще демонстрират проверка с изпитване на асансьори и други съоръжения и посочи как ще се осъществяват разпоредените проверки на всички подемни съоръжения в страната.

Дилян Пенчев, заместник-председател на Националния браншови съюз "Надзор и поддържка на асансьори, подемници и ескалатори", е на мнение, че куца надзорът. 

"Погрешно е да се слагат под общ знаменател всички стари асансьори като опасни. Много е важна компетентността на техническата поддръжка, качеството на влаганите материали и строгият контрол", смята Пенчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови