Над 200 хил. лв. откраднати от дом за възрастни

ОFFNews 10 януари 2012 в 14:43 1811 0

 Йорданка Фандъкова.Снимка:БГНЕС
Йорданка Фандъкова.Снимка:БГНЕС

213 790 лева са били откраднати от директорката и счетоводителката на дома за възрастни хора с деменция в столичният квартал "Княжево" за последните пет години. Това разкри днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

Сериозни нарушения на финансовата и счетоводната отчетност са установени в работата на ръководството надома в "Княжево". Само през изминалата година са откраднати 83% от годишния бюджета на дома или около 71 000 лева. Общината отпуска годишно 80-90 000 лева. Схемата за източване на средства в дома е била организирана от счетоводителката Снежана Стоенчева,  а  директорката на дома Параскева Бърнева толкова години си е държала очите "затворени" и е прибирала част от парите в джоба си.

След като са били разкрити тези злоупотреби, двете са  уволнени. По случая е образувана преписка в прокуратурата.

Проверката на дейността на Стоенчева обхваща последните 5 години, като от над 200 транзакции тя укрила 69. През 2007 Стоенчева и Бърнева са откраднали 16,3 на сто от бюджета, което е 30 хиляди лева, през следващата година са вдигнали летвата на 21 %, а до септември миналата година в джобовете им са влезли отново 83 на сто. Това означава, че за пет години двете са забогатели с 213 790 лева на гърба на старите хора.

Парите, които се превеждат на дома, са основно за консумативи, ремонт и подобряване условията за живот за възрастните болни хора. Те не са лишавани от храна, защото тя се осигурява от фирма чрез обществена поръчка, обясни столичният кмет.

Схемата всъщност е проста. Парите са превеждани от кметството на траншове през Общинска банка. След това главната счетоводителка е теглила от тях, но не са били описвани в касовите книги и са преразпределяни. Тя е инсценирала фиктивна кражба на документи. Подала е сигнал в полицията, че изчезнала металната каса, в която били касовите книги на заведението. По-късно се разбрало, че тя самата тя е изнесла документите, за да прикрие престъплението, което е извършила.

Домът за стари хора с деменция в "Княжево" е най-старият социален дом в Европа. Построен е от руски емигранти белогвардейци през 20-те години на ХХ век, а откакто общината е поела попечителството над него там се настаняват между 80 и 150 хора с деменция, които не могат да се грижат за себе си. Вследствие на разкритията в дома е възложена проверка на всички 44 звена за социални услуги.

Сред проверяваните е продажбата и отдаването под наем на общински жилища, медицинските услуги в детски градини и училища, работата по инвестиционния контрол в зелената система, работата на ОП "Екоравновесие", както и работата на осем дирекции на общината. Звеното за вътрешен контрол е установило през миналата година и кражба от Пета градска болницаСигналът за това е бил подаден от директора, а крадецът се е оказал главният счетоводител, който чрез фалшиви документи е присвоил 180 хиляди лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !