На телефон 112 още пишат на ръка, но служителите ще трябва да говорят английски

Антония Чорева 14 юли 2017 в 12:21 2456 2

Обществената поръчка на стойност 13 млн.лв. за телефон 112 е спряна заради нередности, каза в парламента министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

В момента се предприемат спешни мерки, в рамките на възможното в най-кратък срок, да бъде възстановена работоспособността на националната система 112 напълно, обясни още министърът по време на парламентарния контрол. От думите му се подразбра, че все още сигналите се приемат и се пишат на ръка. В края на миналия месеца стана ясно, че телефон 112 не работи добре, че сигналите не се приемат навреме и беше сигнализирано дори, че вследствие на забавянето умират хора.

Министър Радев днес обясни, че причината софтуерът на мрежата да не е актуализиран е, че към датата на изтичане на последния договор за гаранционна поддръжка през 2015 г. не е имало още нова версия.

Валентин Радев обясни още, че телефон 112 не е поддържан през годините и сега проблемите там се опитват да се решат с общи сили.

По думите му идеята да се платят 50 млн.лв. за изцяло нова платформа е по-тежкият вариант, затова е по-добре сега да се поднови старата система.

А относно работещите на телефон 112 и наближаващото председателство на Европейския съюз се търсят нови кадри. "Може да не са с висше образование, но трябва да са с чужд език (английски), предвид че у нас ще пребивават повече чужденци и ще се получават повече сигнали от чуждестранни граждани", обясни министър Валентин Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

2

senester

14.07 2017 в 16:36

И защо не оставихте да работят и предишните спешни телефони? Така се знаеше от коя клетка звъниш. А иначе, при хипотезата,че пътувам през непознат район и съм свидетел на инцидент с пострадали хора,няма да мога да обясня на оператора къде се намирам,а и той като е в друг регион,изобщо няма да стопли и да ми е от помощ в ориентирането. Малоумна,но скъпа играчка

8000

1

dimostoev

14.07 2017 в 15:52

Чудесно се управлява държавата. С години нищо, малко ще се позасилим за председателството и после...?
 
X

Подкастът на OFFNews