Младеж с психични проблеми гони деца с нож в Берковица

OFFNews Последна промяна на 27 април 2015 в 12:00 2483 4

Снимка бТВ

Младеж с психични проблеми напада деца с нож в Берковица. 19-годишният Евгени е в ареста за трети път, съобщи бТВ.  

Момчето е извършило най-малко три нападения. Първото стресирано дете е момиче, от което психото искал пари. "Той е взел раницата й и като е видял, че има пари, след като му казала, че няма, я е заплашил с нож и я е ударил през лицето", разказва майката. Детето се спасило при съседка на горния етаж, Евгени обаче го причакал и втори път пред дома му. От този ден тя не излиза сама. "Налага се да я придружаваме до училище в повечето случаи и... и не знам колко време ще й трябва да се оправи", признава майката.

Същия ден мъжът успява да изплаши и 10-годишния Илиян. Искал му дъвка, но момчето не му дало. "И почна да ме гони с пръчка и нож. Аз избягах и се скрих при едни хора, които слагат кабели за тока”, разказва детето и признава, че се е изплашило много. 

За да го предпазят от допълнителен стрес, родителите на Илиян не подават сигнал. "Тия закони трябва така да се приемат, че не да го хванем и да даваме обяснения, травмираме си децата втори път и в крайна сметка се оказва, че той пак ходи по улиците и пак притеснява други деца, докато не се случи наистина трагичен случай - опазил ни Господ - и тогава вече да вземем кардинални мерки", коментира Цветелина Антонова.

След нападението над 12-годишното момиче, Евгени е задържан за 24 часа и освободен. Няколко дни по-късно напада отново, този път в двора на училище, по време на ученическата ваканция. Подгонва децата напосоки.

Сред избягалите е 10-годишната Йоана, която разказва: "Само ме попита дали имам пари и аз се уплаших и му казах, че нямам пари. Гонил е и другите деца."

Нейна приятелка обаче не успява да избяга, мъжът я хваща за врата и започва да я души. Детето е толкова уплашено, че разказва за станалото едва седмица по-късно. Майката сигнализира, мъжът отново е задържан и отново освободен.

Междувременно родители на друго момиче стигат до саморазправа и го пребиват.

Като малък Евгени е бил в социален дом. Диагностициран е с "лека легастения" поради затруднени възприятия. Със същата диагноза го местят в дома за деца и младежи с умствена изостаналост, където е трябвало да му бъде направена нова психиатрична експертиза. Това обаче не се случва, състоянието му се влошава и с него започват да работят обществени възпитатели от Комисията по противообществени прояви. Баща му уверил, че ще го вземе след навършване на пълнолетие, но след това го зарязва. Сега Евгени нощува в района на бивш училищен пансион.

"Даваме указания да се назначи експертиза и вече ще се прави преценка поне за настаняване в психиатрично заведение до приключване на разследването", заяви наблюдаващият прокурор Илка Андонова.

Вчера сме изпратили писмо към Дирекция "Социално подпомагане" да бъде свикан екип, който да излезе с предложение, за да намалим напрежението в града и децата спокойно да ходят на училище", коментира кметът на Берковица Димитранка Каменова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.04 2015 в 20:21

aha, evtanaziq ! bravo be! kakvo e vinoven tozi Evgeni, che e izostaven i che ima psihichen problem?

spi v izostaveno uchilishte!

da predpolojim vashata situaciq beshe takava neadkvatni sunarodnici..
narod ot drebni dusnici, taka shte si ostanem.

ps, izvinqvam se za latinicata

27.04 2015 в 20:17

"Този" е дете на държавата и няма никаква вина за човека, в който се е превърнал. Ако всички, коментиращи тук как трябвало да се евтанизира, бяхте подложени на неглижирането, което е изпитал той в детските си години (и то с налично диагностицирано заболяване, т.е. имал е нужда от повече грижи и внимание от "обикновен" човек), до един щяхте да сте за евтаназия и вие. Аман от "компетентни". Няма по-голям мор за държавата от множеството индивиди, коментиращи вся и всьо, без грам идея какъв е проблемът всъщност.

27.04 2015 в 15:49

Този лично бих го евтанзирал с 9 мм в десетката.

27.04 2015 в 14:13

Евтаназията е напълно хуманен метод. Може и по-набързо, преди да е убил някое дете.