''Конвой на свободата'' достигна Париж

OFFNews 12 февруари 2022 в 14:08 2354 2

Снимка Getty Images/Архив

Властите във Франция са спрели 500 автомобила, които са част от два "Конвоя на свободата", в опит да влязат в Париж. Издадени са близо 300 глоби, предаде Ройтерс. 

Във Франция също e организиран "Конвой на свободата", по примера на тираджиите в Канада. 

За разлика от Конвоя в Канада, протестиращите във Франция имат редица икономически искания, свързани с цените на тока, газа, както и заплатите. Над 7200 служители на реда са мобилизирани, за да предотвратят напрежение. 

Френският президент Еманюел Макрон призова за спокойствие. Пред вестник "Уест Франс" той заяви, че разбира умората в обществото от продължаващата вече две години пандемия.

По думите му вълната от Омикрон отслабва и предстои вдигане на част от ограниченията, но ваксинационните пропуски остават.

Протестът в канадската столица Отава вдъхнови демонстрации в Нова Зеландия, а шествие под наслов "Поход на свободата" се проведе дори и в София.

Междувременно канадски съд нареди на протестиращите, които блокират моста "Амбасадор" – търговски коридор между Канада и САЩ, да го напуснат в петък вечерта. Демонстрантите обаче пренебрегнаха това искане, предаде Франс прес. 

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че включването на армията е последната възможност.

В телефонен разговор с Трюдо, американският президент Джо Байдън е изказал притесненията си от блокадата на граничните пунктове със САЩ. Байдън е подчертал, че парализирането на ключови северноамерикански търговски пътища има сериозни последици за американски фирми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!