Има заподозрян за бомбените заплахи. Имейли са изпратени на 102 училища в цялата страна (обновена)

Прокуратурата се самосезира и започна производство за тероризъм

OFFNews 28 март 2023 в 14:33 18264 5

Петър Тодоров, главен секретар на МВР

Снимка МВР

Петър Тодоров, главен секретар на МВР

Служители от ГДБОП работят с две партньорски служби по насоки за евентуално лице, съпричастно към бомбените заплахите, което е извън територията на страната.

Това заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров в Пловдив.

В понеделник десетки училища в София, Бургас и Варна получиха заплашителни мейли. Днес заплахи са изпратени до стотици училища в цялата страна. Версиите според различни експерти по киберсигурност са няколко. ГДБОП се зае със случая.

"Предположенията за произхода на заплашителните имейли до училищата са най-различни. Водещата теория е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани по някакъв начин с Русия. След като партньорските служби имат категорично становище по този въпрос, ще го споделим с вас", заяви по-рано вътрешният министър Иван Демерджиев.

Към момента има 102 сигнала за взривни устройства в училища в областите Плевен, Сливен, Варна, Бургас и София, като имейлите са почти идентични, но няма реална опасност. 

От думите на Тодоров стана ясно, че разпореждане на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев до два дни работна група ще изработи общонационална процедура, която ще регламентира стриктно при такива ситуации точните действия.

Той е категоричен, че в никакъв случай няма заплаха за изборите. Служителите на МВР работят по близо 400 оперативни и 270 явни сигнала, свързани с изборния процес, има 75 образувани досъдебни производства.

Междувременно Софийска градска прокуратура се самосезира и образува  досъдебно производство за престъпление против републиката - тероризъм.

Разследването се провежда от следовател в отдел „Следствен“ на СГП под ръководството и надзора на наблюдаващ прокуро.

В хода му ще се събират доказателства за това дали евентуално електронните съобщения с неверни сигнали за заложени бомби в училищата, са предадени с цел тероризъм. 

СГП работи съвместно с всички компетентни служби, допълват от държавното обвинение. Събират се доказателства с цел установяване на източника на сигналите за атака. Разследването по случая продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

5

Mateevk

29.03 2023 в 09:38

Неслучайно ни удариха точно нас и точно сега. Явно е, че изнасяме отромни количества боеприпаси за Украйна, ясно е също, че сме най-слабото звено в НАТО и ЕС и сега ни удрят по най-чувствителното място - училищата, а и в навечерието на изборите, които също се провеждат в много училища. Ако това ескалира, не знам какво ни чака. Но това е директна руска атака, която естествена Митрофанова и Захарова ще отричат поне в следващите 50 години. Докато фюрерът Костадинов се кикоти на въпроса на Ризова какво пречи на Русия да ни нападне, след като нападна суверенна страна като Украйна, е време да разберем, че с такъв президент и служебен каблинет и овладяно от руска пропаганда население, просто няма нужда да си хабят ракетите за нас. И те го знаят.

2159

4

Kilca

28.03 2023 в 21:10

Имат и техника и акъл и инфорация;-)
Орки са, 100%!

1005

3

Диоген

28.03 2023 в 16:18

ама изобщо няма да се учудя ако накрая излезе ,че е някой възрожденски трол.от тези с черните анцузи и тениска с Апостола,но развяващи руzкото знаме.

705

1

avitohol

28.03 2023 в 15:02

ГДБОП се заеха със случая - питаха САЩ да им проследят от къде идват защото нито имат техника нито възможности а още по-малко акъл.